Šlagerji – Feri Lainšček

Piše: Marija Švajncer

FERI LAINŠČEK – ŠLAGERJI, Kulturni center Maribor je v Zbirki Simfonica Slovenica z letnico 2017 izdal pesniško zbirko Šlagerji slovenskega pesnika in pisatelja Ferija Lainščka.

Beseda šlager je v Slovenskem pravopisu pojasnjena kot (priljubljena) popevka, v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pa kot popevka z oznako zastarelo. Kaj pomeni šlager v Lainškovem pesniškem snovanju? Nič takega, kar je pokopal čas, ničesar, kar naj bi bilo anahronistično. Pesmi, ki so zbrane v zbirki s tem naslovom, so globoke, izpovedno prepričljive in iskrene. Bralke in bralce ter tiste, ki jim prisluhnejo v uglasbitvi, nagovarjata zdaj ženski, zdaj moški glas, pesnik se zna pristno vživeti v občutenje obeh spolov. Individualno doživljanje in izpovedovanje se pomikata v univerzalno vednost, saj avtor tke verze o večnosti in brezčasju, neizmerni svobodi ter naravi v njenih pisanih odtenkih. Subtilna čustva je slutiti v prhutanju ptičjih kril, narava diši in vabi s svojim omamnim vonjem. Mnogo lepega, strastnega in nepozabnega se zgodi v svežih jutrih. Duše se iščejo, hrepenijo druga po drugi in se srečajo samo za hip. Slutiti je tudi poezijo srca.

FHD0025

Knjiga Šlagerji na knjižnem sejmu v Ljubljani, Foto: Xtreme Ussuall, 2017

V pesmih Ferija Lainščka je veliko verzov o izgubljeni in neuresničeni ljubezni, ohlajanju in izginevanju nekdaj velikih čustev; morda pa se je komu v dvojici samo dozdevalo, da se je dogajalo nekaj pomembnega in je bila popolnost pač izenačena z zaljubljenostjo. Po izgubi ostane praznina, vse postane nekako mračno, na človekovo zavest pritiskata otožnost in zavedanje nemoči. Kljub žalosti in pestovanju spominov pa je pomembno, da je ljubezen obstajala in se je v davnih, že skoraj pozabljenih dneh zares zgodila in v svoji čudežnosti obvladala vse drugo. Čeprav je skrita v megli in nekje daleč, je ni moč zanikati in ji odvzeti veljave. Poljubi, dotiki in nežnost so se zdaj zgostili v občuteno in privzdignjeno poezijo, pesmi z bogato, domiselno in barvito metaforiko, vzdih lepote in začaranosti, začudenje in očaranost nad bivanjem, v katerem se menjavata dobro in zlo. Treba je povedati kar naravnost: Feri Lainšček ni samo izvrsten umetnik, temveč je tudi dober in plemenit človek. Pred nedavnim so to dvojnost odkrivali tudi v velikem in nepozabnem igralcu Jerneju Šugmanu. Pogosto dobroto namreč omenjajo z zadržanostjo, kot da bi se bilo treba humanosti sramovati, zdaj pa je razdajanje, odprtost in dobronamernost primerno poimenovati s pravim imenom.

Feri Osebni arhiv

Feri Lainšček, Foto: Andreja Lukerič, 2017

Preprostost Lainščkovih šlagerjev je samo navidezna. Pesnik ohranja klasično obliko, tenkočutna spoznanja in občutja ureja v kitice, njegove pesmi imajo ritem in rime. Prevladujoča tematika je ljubezen v različnih odtenkih in zvokih, toda slogovno je vsaka pesem izvirna, dragocena in domiselno inovativna. Šlagerji Ferija Lainščka pomenijo eno samo lepoto, ki zgovorno pripoveduje in priča o njegovi pesniški moči, estetski prepričljivosti, literarni vrednosti in ustvarjalni genialnosti.

Glavni urednik Dušan Hedl v uvodu oživlja spomin na prvo srečanje z umetnikom. Vedel je, da velja za pomembnega pesnika, pisatelja in pisca besedil, toda v prvem hipu se mu je zdel kot »tip s čisto drugega sveta«, saj je bil sam tedaj, kot priznava, zadrt alternativec. Po tridesetih letih pa se je rodilo intenzivno, uspešno in odmevno sodelovanje, zato urednik zapiše: »Če vsi drugi nehajo pisati in govoriti v slovenščini, je Ferijevo delo dovolj, da bo naš jezik na svetovni sceni živ še naslednjih milijon let.« (str. 6)

Glasbeni urednik Dragan Bulič omeni pevce in pevke, ki so prepevali Lainščkove pesmi. To so bili: Meri Avsenak, Eva Hren, Romana Kranjčan, Lara Jankovič, Oto Pestner, Manca Špik, Darja Švajger in Mia Žnidarič ter skupine Halgato bend, Kontrabant, Langa in Tangels. Na Buliča sta napravila velik vtis filma Petelinji zajtrk in Traktor, ljubezen in Rock’n’roll, posneta po umetnikovih delih. V zadnjem času vzbuja pozornost mlada pevka Ditka, ki poje Lainškove uglasbene pesmi.

Lainscek

Feri Lainšček, grafika 60 x 80 cm, avtor: Pop Art Slovenia, 2017

Na koncu knjige so dodani: vpogled v avtorjevo ustvarjalnost ter na fotografijah ujeti prelomni trenutki in postaje njegovega življenja. Navedeno je, da je pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček napisal dvaindvajset romanov, izmed katerih je mnogo prevedenih v tuje jezike, številni so postali uspešnice. Celovečerni film Petelinji zajtrk, ki je bil posnet po njegovem romanu, je med najbolj gledanimi filmi v samostojni Sloveniji. Feri Lainšček je dobitnik pomembnih slovenskih nagrad – nagrade Prešernovega sklada, kresnika (kar dvakrat), večernice, desetnice, vesne, nagrade za scenarij in za besedila na festivalih zabavne glasbe. Njegova besedila v različnih žanrih pojejo pevke in pevci ter glasbene skupine, med njimi Marko Grobler, Vlado Kreslin, Saša Lendero, Vita Mavrič in Modrijani, Štajerski baroni in Zapeljivke.

lainscek-slagerji--trda-naslovnica

Feri Lainšček – Šlagerji, naslovnica knjige, Simfonica Slovenica, Kulturni center Maribor, 2017

Fotografije iz avtorjevega osebnega arhiva prikazujejo ljubkega fantička, ki se je staršem rodil v zrelih letih (v nekem intervjuju je povedal, da sta ga mama in oče vzgajala z zgledom in lepo besedo), resnega osnovnošolca, gimnazijca z zasanjanim pogledom, študenta z modrostjo v očeh, mladega moškega v ženinem objemu, očeta s hčerko in sinom, prijatelja v družbi sorodnih duš – literatov, filmskih ustvarjalcev in glasbenikov ter ljubitelja živali z domačim psom in muco, ne nazadnje poeta, zazrtega v reko Muro, ki mu z valovanjem šepeta skrivnosti, čisto na koncu pa dedka z ljubečim pogledom v zvedave oči drobne vnukinje. Toliko vsega mine in se odmakne, toda življenje gre naprej.

Marija Švajncer

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.