Še ena ekološka bomba na obrobju Slovenije – Šentilj

Piše: Lojze Tratnič

V Ceršaku, v občini Šentilj, se že dolgo kuha. Od „kuhanja“ odpadkov najhujših možnih sestavin pa smrdi od Šentilja do Sladkega Vrha in Selnice ob Muri. Prebivalci primerjajo stanje z vojnim stanjem, z napadom kemičnega in biološkega orožja. Smrad, po katerem se solzijo oči, pospremi napad rojev muh, ki onemogočajo vsako gibanje na prostem, odpiranje hišnih vrat ali zračenje prostorov v Ceršaku in širši okolici. A si zamislite družinski piknik v takšnih razmerah? Odvisno od vremena, ali je pritisk nizek ali visok, dobijo različni kraji v občini Šentilj svojo dozo smradu. Deponija in predelava je locirana na ekološko zaščitenem območju, na otoku na reki Muri in le vprašanje časa je kdaj bodo podgane našle pot čez kanal reke Mure.

03022013125

Kompostarna Ceršak, Foto: L.T., 2017

V zadnji polovici iztekajočega se leta 2017 so se po naših informacijah občani organizirali. V nasprotovanju kompostarni prednjači občinski svetnik Dušan Hedl, ki je organiziral podpisovanje peticije za zaprtje kompostarne. Peticija je imela takšen uspeh, da so občani kar sami nadaljevali podpisovanje, sicer se je prvi tekst peticije na poti do podpisnikov včasih izgubil, pa vendar namen je dosežen. Občani nameravajo vsebino peticije in podpise poslati državnim organom. Pri vsej zadevi pogrešajo podporo lokalne oblasti. Svetniku Dušanu Hedlu pa se ob uspehu peticije nasmiha zmaga na prihajajočih županskih volitvah. Na sejah občinskega sveta ves mandat trdi, da je pridobljeno gradbeno dovoljenje kompostarne sporno, da je nekdo na Ministrstvu za okolje in prostor na svojo roko izdal dovoljenje za postavitev in obratovanje takšnega objekta na otoku reke Mure.

Kompostarna Ceršak, Foto: L.T. , 2017

 

10679869_1490384501234999_3247397803435198668_o

Dušan Hedl, Foto: Jasmina Teršič, 2015

Zanimivo je še eno dejstvo, da relativno glasni ekologi, borci za čisto Muro, v vsej svoji vnemi do sedaj niso obregnili ob kompostarno.!!!????Ali gre za kakšne subvencije!?? Izredno pa nasprotujejo gradnji kakršnim koli hidroelektrarn na Muri. Če bi bile hidroelektrarne grajene na principih mlinov preko rokavov in kanalov na reki, bi verjetno naredili manj ekološke škode, kot jo povzroča kompostarna. Kaj pa če poplava odnese deponijo kompostarne z otoka?

Kompostarna Ceršak, Foto: L.T., 2017

Za vas smo posneli fotografije in video, ki prvič širši javnosti posreduje sliko o velikosti deponije in objektov na otoku. Objavljamo tudi besedilo peticije.

Kompostarna, deponija Ceršak, v smeri toka reke Mure, foto L.T., 2017

O padcu vrednosti nepremičnin v okolici kompostarne pa v naslednjem prispevku. Spremljate nas!!!!

Še kopija peticije….

scan0007 (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.