Jože Pegam v Galeria 88 – dokumenti časa

Piše: Tone Tertinek

Neverjetni dokumenti Galerie 88

Na dan prihajajo neverjetni video dokumenti. Tokrat vam predstavljamo otvoritev razstave v mariborski galeriji Galeria 88, ki je bila prva neodvisna alternativna civilno družbena točka zbiranja v Jugoslaviji. Ta prostor ni imel prav nobenega pravno formalnega okvirja, ZSMS mu ga ni hotel izstaviti, poskus ustanovitve KUD 88 so politični forumi in akterji tedanje politike v SV Sloveniji brutalno prepovedali. Galerijo je vodil Dušan Hedl na lastno pest, na aktivistični pogon. V tej galeriji so se v slabih dveh letih zvrstile vse pomembne razstave bodoče likovne nomenklature, literarni večeri vse bodoče literarne srenje, okrogle mize vse bodoče politične ekipe, performansi vseh utemljiteljev sodobne umetnosti v MB in SV Sloveniji. Skratka Galeria 88 je bila center dogajanja v centru Maribora.

2018-06-03 (7)

Jože Pegam, Nikola Sekulovič, Goran Šalamun prihajajo v Galerijo 88

Poglejte si video dokument, ki vam ga tokrat povezujemo z Si.TV, v katerem se člani skupin CZD in Demolition Group po prejemu skupne nagrade za glasbeno ustvarjanje Zlata ptica 1987 srečajo na otvoritvi razstave v Mariboru. V Galeriji 88 je razstavljal saksofonist skupine Demolition Group Jože Pegam. Naslov razstave je Pihalec. Po razstavi so v klubu MKC, nadstropje višje (Orožnova ulica 2), nastopili Demolition Group. Na posnetku vidimo vse kar je za odlično dokumentiranje dogajanja potrebno: vhod in reklamno tablo galerije na Orožnovi ulici 2, Maribor, obiskovalce razstave, med katerimi prevladujejo člani benda CZD (Bojan Tomažič,…) in novinarji Večera (Boris Jaušovec, Darinko Kores Jacks,…), člani benda Božjast (Zvona Pungračič), člane skupine Demolition Group leta 1988: Jože Pegam, Matjaž Pegam, Goran Šalamon, Nikola Sekulović, Bojan Fifnja, organizatorja in pobudnika prve neodvisne galerije Galeria 88 Dušana Hedla, Jasna Božič Hedl,…itd…itd…izreden dokument…pričakujte nadaljevanje…vsaj posnetek koncerta DG in še več dokumentov iz Galerie 88.

BODITE Z NAMI

 

2018-06-03 (6)

Plakat na vratih Galeria 88, 1988, Orožnova ulica 2, Maribor
Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.