Trium: Puzzle

Piše: Matej Krajnc

Trium, samozaložba, 2018

Pričujoča plošča je sicer izšla konec leta 2017, a to, kot bi rekel Kljukec s strehe, ne moti velikega duha, saj je promocijska aktivnost in večina glasbe z nje začela svoj pohod v tekočem letu. Ob izidu plošče so fantje izdali singl Nič takega, deset pesmi pa nosi nekakšen konceptualni pridih obravnave situacij v partnerskih odnosih, kot so zapisali sami člani ob izidu. Zanimivo je že videti, kdo vse igra v zasedbi Trium: glavni pevec in ritem kitarist je Sine Videčnik (Kladivo, konj in voda, Žabe, Sine in Dani, Brazzzz bend), glavni avtor in kitarist je Roman Nussdorfer, sicer ustanovni član zasedbe Avtomobili, basista Matjaža Mikca pa prav tako poznamo iz Žab. Trojici se je pridužil še kvartet gostov: na bas kitari Nik Lovše, bobna Gašper Obšteter, tipke ubira Matevž Goršič, ki ga verjetno takisto ni treba posebej predstavljati (plošča je bila tudi posneta v njegovem studiu), medtem ko se je kot spremljevalna vokalistka zasedbi pridružila Nika Kodrič; slišimo jo tudi v že omenjenem singlu. Zasedba je že od leta 2016 aktivna na domačih odrih in nekaterih festivalih (denimo Pivo in cvetje), ob izidu plošče pa so napovedali promocijski in tudi siceršnji glasbeni pohod.

Zmotno bi bilo misliti, da gre pri ustvarjalni plati zasedbe za nekakšen “medbendovski” zvočni hibrid; sodelujoči so se odrekli t. i. “značilnega zvoka”, ki bi jih neposredno povezoval z zasedbami, v katerih so sodelovali ali še sodelujejo, načeloma pa gre za pop-rockovski glasbeni čopič, ki noče biti pretenciozen na način “pesnikov, ki pojejo”, pač pa jim gre za to, da svoje pesmi pripeljejo pred poslušalca, ki mu ni vseeno, kaj posluša, ni pa nujno tip klubskega literata. “Ali bi se šla z menoj lovit v mesečino? / Ob deseti uri k maši in popoldan v kino?” pojejo Trium v naslovni pesmi, ki z distorziranimi kitarami naravnost pove, da ne gre za nikakršen najstniški nagovor potencialni simpatiji, pač pa za vnovična odkrivanja medsebojnih potencialov zrelih ljudi, ki imajo za sabo bodisi grenko izkušnjo, bodisi gre za, kot pove sam avtor Nussdorfer, “vmesna dogajanja, ki (lahko) ostajajo razburljiva …”. Zapleten svet medsebojni razmerij torej, očiten tudi (ali pa zlasti) v aktualnem singlu, kjer Sine in Nika povesta: “Dovolj je en pogled, da se podre ti svet, ne glede, kako dolgo si gradil … (…) Midva nič takega nimava, da lahko bi obljubila eden drugemu – pravila so jasna. / Midva ničesar nimava, kar bi skrivala, niti pred drugimi, še najmanj pa doma…” A, kot namigne Nussdorfer in kar slišimo tudi v refrenu, gre za akterja, ki črpata iz preteklih izkušenj in ne ponavljata začetniških napak … tudi če se jima zasebno življenje odvija na več frontah.

Zasedbo bo vsekakor treba ujeti na nastopih in ploščo poslušati večkrat. To si pravzaprav zasluži vsak dober album (posebej opozorimo zato, ker se to danes, v hitrih časih, ne zgodi nujno) in zasedba Trium zagotovo ne bo izpisala samo enega poglavja, sodeč po veselju, s katerim so fantje pristopili k delu, zagotovo ne.

IMG_0030

Foto: arhiv zasedbe Trium, 2017
Od leve: Matej Doljak, Nik Lovše, Matjaž Mikac, Nika Kodrič, Gašper Obšteter, Matevž Goršič, Sine Videčnik, Roman Nussdorfer

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.