Ob 105. rojstnem dnevu knjiga

Piše: Varja Hlade

V novi knjigi Najini pogovori vse o Borisu Pahorju

Boris Pahor v knjigi intervjujev, ki jih je opravila novinarka Večera Darka Zvonar Predan pove vse in še več. Knjiga Najini pogovori je nastajala zadnjih petindvajset let, saj je avtorica intervjujev Pahorja sistematično spremljala in objavljala intervjuje v Večeru, 7D in Novi reviji. Knjiga je izšla v mehki in trdi vezavi in sicer pri Kulturnem centru Maribor v knjižni zbirki Frontier. Je odlično opremljena s številnimi fotografijami iz osebnega arhiva, ki so večinoma objavljene prvič. Zanimivo naslovnico je prispeval umetniški duo Slo Pop Art, predgovor pa izpod peresa urednika zbirke Dušana Hedla.

Tržaški Slovenec Boris Pahor ni samo mednarodno priznan pisatelj, marveč tudi človek, čigar življenje je skoncentrirana zgodovina minulega stoletja, zaznamovanega s totalitarizmi in vojnami, zato je sleherni pogovor z njim dragocen prispevek k spoznavanju in razumevanju tega časa in prostora. V knjigi časnikarke in publicistke Darke Zvonar Predan Najini pogovori: Boris Pahor so zajeti avtoričini intervjuji s pisateljem od prvega, antologijskega, ki je nastal ob Pahorjevi devetdesetletnici, do doslej zadnjega, ki ga je opravila z njim avgusta lani, ko je praznoval 104. rojstni dan.

Pahor-naslovnica-koncna

Najini pogovori /Darka Zvonar Predan, Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 124, število strani 230 , 2018

Intervjuji so nastajali ob različnih priložnostih in z različnimi povodi, v vseh pa pisatelj brez dlake na jeziku spregovori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Ni pa to samo knjiga intervjujev, bralcu ponuja tudi polemični odziv nanje, pogovore s pisateljem pa dopolnjujejo avtoričina razmišljanja ob različnih jubilejih in dogodkih, tako ali drugače povezanih s »fenomenom Pahor«.

Knjiga Najini pogovori: Boris Pahor ni samo dragocen prispevek k spoznavanju slovenskega zamejstva oziroma skupnega slovenskega kulturnega prostora, marveč k spoznavanju naše zgodovine in kulture nasploh. V njej eden najstarejših in največjih živečih Slovencev, živa priča zgodovine, jasno in jedrnato spregovori o fašizmu, nacizmu in komunizmu, pa tudi o drugih stvareh in dogodkih, ki bi ji morali (s)poznati vsi. Poučno branje za vse generacije.

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.