MITJA REICHENBERG – LETNI ČASI, PESMI ZA OTROKE

Piše: Marija Švajncer

Štiri letni  časi v štirih notnih zvezkih

Mitja Reichenberg, slovenski skladatelj in znani glasbeni teoretik, izvedenec za filmsko glasbo in pisec številnih knjig s to tematiko, je pri Kulturnem centru, zavodu za umetniško produkcijo in založništvo v Mariboru z letnicama 2017 in 2018 izdal zbirko uglasbenih pesmi za otroke z naslovom Letni časi. O vsakem letnem času je skomponiral dvanajst pesmi pesnice Magde Dolén, estetsko učinkovito likovno podobo in prelom je oblikoval Peter Dobaj.

Avtorski projekt umetnice in umetnika se v zbirki zlije v ubrano celoto: pesmi Magde Dolén so igrive, sporočilno bogate in primerne za vzgojno dejavnost v vrtcu in v prvi triadi devetletke. S svojo vsebino otrokom približajo letne čase ter jih s slikovitimi verzi popeljejo v doživljanje in spoznavanje tega naravnega poteka.

!JESEN_tisk

Pesmi, ki govorijo o zimi, se odlikujejo z nazornostjo in hudomušnostjo. Otroci se v njih podijo po snegu in se predajajo zimskemu veselju. Posredno so pesmi tudi poučne: sonce raztopi snežinke, čas napravi svoje, kmalu bo prišla pomlad. Poglavitno veljavo pa ima vsekakor igra – otroci se igrajo na snegu, se sankajo, kepajo in napravijo snežaka, njihovo otroštvo je sproščeno, veselo in prijetno. Radi imajo živali, zato tudi pozimi ne smejo pozabiti nanje. Muci je v hiši toplo, za tiste živali, ki živijo zunaj, pa je zaradi mraza in pomanjkanja hrane treba poskrbeti. Sneg bo kmalu skopnel, toda zdaj je treba misliti tudi na bitja, ki potrebujejo pomoč in radodarne otroške roke.

V zimskem času otroke razveseljujejo praznični dnevi. Pokukali bodo pod novoletno jelko in tam jih zagotovo čaka kako presenečenje. Zimski prazniki so svetli, radostni in polni pričakovanja. Hladno jutro in zima sta tudi poosebljena. Otrokom je pričaran spoštljiv odnos do narave; vzgojni vidiki so posredni, vendar zato nič manj učinkoviti in sporočilno bogati in zgovorni.

!POLETJE_TISK

Pomlad je letni čas, ki pomeni prebujenje in novo rast. Izenačena je z veseljem in radoživostjo, vremenski pojavi in dogajanje v naravi so personificirani. Pesmi imajo tudi pomembno vzgojno sporočilo: otroke spodbujajo k dobronamernemu odnosu do narave ter sožitju z njo. Življenje se poraja na novo, spremembe prinašajo optimizem in polet, vse se dogaja kot rajanje, ples in igrivost.

Tudi poletje je izenačeno z veseljem in poletom domišljije. Narava se je okrasila s pisanimi barvami in že ponuja nekatere svoje sadove, sonce prijetno greje, vse diši, živali se oglašajo s svojimi glasovi. Kadar pa se razbesni nevihta, je treba biti previden. Poletje je čas počitnic in tedaj so otroci še posebno sproščeni in zadovoljni. Tudi če nikamor ne odpotujejo in ostanejo v domačem kraju ali na vasi, se dogaja veliko zanimivega. Podeželski otroci gredo v gozd, mestni se igrajo v parku. Za vse otroke sije prijazno sonce, ponoči pa sveti luna, zvezdno nebo tam zgoraj je skrivnostno in vabljivo.

!POMLAD_naslovnica

Jeseni se narava počasi pripravlja na počitek, še prej pa natrosi obilico darov – grozdje, kostanj, med in gobe. V eni izmed pesmi otroci po barvah ugotavljajo, katere gobe so užitne in katerih, tistih strupenih, se je treba izogibati. Za zimo starši pripravijo ozimnico. Dnevi se krajšajo, moč sončnih žarkov slabi, dež postaja hladen, jutra so meglena. Narava se počasi umirja, toda v jutranji rosi ohranja posebno lepoto. Ptice selivke zapuščajo svoja gnezda – kmalu bodo odletele v južne kraje. Otroci spet sedejo v šolske klopi. Veliko učenosti jih čaka, pa tudi druženja s prijateljicami in prijatelji, zato se morajo primerno obleči, saj se ne smejo prehladiti.

Mitja Reichenberg in Magda Dolén: ZIMA – 12 pesmi za otroke
Mitja Reichenberg in Magda Dolén: ZIMA – 12 pesmi za otroke

Pesmi so napisane v klasični obliki, imajo ritem in rime, nekatere učinkujejo z vprašanji ter v otrocih spodbujajo sodelovanje in iskanje odgovorov, druge kličejo k igri in h gibanju. Otrokom je pričaran spoštljiv odnos do narave, vzgojni vidiki so posredni, toda zaradi tega nič manj učinkoviti. Poezija Magde Dolén je radoživa, igrivo razgibana in polna vedrine. Vso to dinamičnost, vrvenje in prikupno živahnost je v glasbo ujel skladatelj Mitja Reichenberg.

Pesmi je uglasbil s spevnimi in lepimi melodijami, takimi, ki si jih otroci z lahkoto zapomnijo, saj gredo hitro v uho in se ob njih lahko razživijo. Za skladatelja so značilni moderni harmonični prijemi, njegovo strukturiranje je premišljeno in tonsko barvito. V komponiranju za otroke ohranja visoko umetniško raven in ustvarja glasbo, ki prijetno in blagoglasno učinkuje tudi na odrasle poslušalke in poslušalce. V vrtcih bodo vzgojiteljice po pesmih o letnih časih zagotovo z veseljem posegale in jih uporabljale pri svojem delu, prav tako učiteljice v prvi triadi devetletke, zazvenele bodo tudi na drugih prireditvah, ki so namenjene otrokom. Zakaj neki ne bi tudi doma za hip odložili pametnih telefonov, obudili otroka v sebi ter si zapeli te ljubke in lepo zveneče pesmice?

Marija Švajncer

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.