Lidija Brezavšček Pogodba z Ničem

Piše: Andrej Lutman

Pesem kot ples z Ničem

Kulturni center Maribor, Frontier 132

„Kako se betežna vsebina soneti / nečesa, kar žalost v šepetu ohranja?“ Navedeni vrstici začenjata sonet z naslovom, pisanim z malo začetnico, vsonetenje beline. V strnjeni obliki izražata osnovno in osrednje vzdušje celotne pesniške zbirke. Pesnica je v odnosu, sproženim z razdaljo, ki jo pogojujeta ona in belina neizpisanega lista. Navdana je z otožnostjo, čustvenim stanjem, s katerim se nenehno sooča in ga sporoča skozi pesmi. Vmes pa je vztrajnost.

V zvezi z vztrajnostjo ni zanemarljiv podatek, da Lidija Brezavšček preusmerila svoj cilj študija z nameravanega na jezikoslovju na šport. Postala je profesorica športne vzgoje, a sočasno se ni odpovedala svoji ljubezni do slovenščine, kar je potrjevala s pesnjenjem. Glede na to, da se je v športu posvečala maratonu, potapljanjem na vdih in tenisom, je povsem na mestu, da se je posebej spoprijateljila z vztrajnostjo. In to se kaže tudi v njenih pesmih, ki so zavezane rimi, metriki in ritmu. Prevladuje sonetna oblika.

Lidija Brezavšček – Pogodba z ničem, Kulturni center Maribor, zbirka Frontier, 2018

In že izpostavljeni sonet se konča z zadnjo kitico takole: „Je pesem, ki vsajaš jo v grudico zemlje. / Še tóplo rjaví, a ti je prav vseeno, / saj mirna belina nov spev ti šepeče.“ Malodušje, izraženo na začetku pesmi, se prerodi s prihajajočim, s tistim, ki še ni izpisano, a je v zametku šepeta. Prihaja pa iz beline, kar je tudi prispodoba za nekakšen prednič, za opno, katera loči pesnico od Niča, ki je zadaj. In prav ta Nič, ki ga pesnica v pesmih dosledno zapisuje z veliko začetnico, je tudi prvo gibalo njenih pesmi. In da pesem pride, je potrebna pogodba z njim.

Nič je filozofska kategorija, ki predstavlja nepredstavljivo, tisto, kar je za mejo, kar nima razsežnosti, a naj bi bilo bivajoče. Morda se v določenih kontekstih zdi kot miselno mašilo ali kot nasprotje Vsega, a pesnica ga dojema in zaznava po svoje. Delno ga bralstvu omogoči spoznati v pesmi, ki je naslovila zbirko, v kateri zapiše: „ (…) in ko padeš noter, si le epizoda / neke mrke slike, ki ne kaže zgodbe, / ampak le osnutke sklenjene pogodbe / (ki nastaja stalno, pa čeprav ne gledaš, / ker mižiš brezglasno, v verzih Nič prepredaš.)“ Na tako upesnjen način pesnica podeli Niču ontološko komponento, kar je navsezadnje tudi rezultat pogodbe z njim. Na svojevrsten način namreč omogoči pesem.

In domala vse pesmi so podrejene limitiranju k njemu. Zato je mogoče trditi, da so pesmi Lidije Brezavšček vsebinsko vzeto pravzaprav balade, v katerih se bolj ali manj intenzivno stopnjevano širijo žalost, izginevanje, minevanje in temu primerljiva stanja. Povedna v tem smislu je osrednja kitica pesmi z naslovom Izrojevanje: „Kam naj gledam, če oči me / v blišču mrka zaskele? / Zamižim, zbežim iz rime. / Moč tvoja se v Nič upre.“

Od tod izvira tudi latenten optimizem, ki pa je ustvarjalnega odtenka, saj pesnica skozi svoje otožnosti izpostavlja upor, da se Niču zoperstavi prav s pesnjenjem, se pravi ustvarjanjem, rojevanjem spevov. To pa je položaj zrele izpisovalke, kar je lep obet, da Nič botruje novim pesmim.

Andrej Lutman

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.