Site icon Kulturno medijski center Slovenija

Muzej kitar Melodija

Advertisements

50 kitar Melodija zbranih na Štajerskem.

Nekaj modelov se ponavlja, zbirka ponuja odličen vpogled v proizvodnjo akustičnih in električnih kitar in basov v tovarni Melodija Mengeš. Zbirka razkrije tudi nekatere pomenljive podrobnosti o zgodovini in kvaliteti slovenskih kitar, ki v svojem času niso bile cenjene tako kot bis i zaslužile.

Gremo po vrsti:

  1. Melodija SG – precej neokretna kitara za igranje, oprema pa dobra Shaller navijalci, Hofner magneti. Rezultat prav poseben srednje visoko parajoči zvok.
smart
smart
smart
smart

2. Stratocaster Melodija – ta je predelan, izbrisan napis Melodija na glavi, prebarvan. Melodiji Stratocasterji pa so že bili bolj resna zadeva, odvisno od srečne roke pri nakupu. Kitara, ki se je lepo igrala, klasičen strat vrat. Oprema ni bila prestižna. Zaradi identične stratocaster oblike so bile zamenjave opreme in nadgradnje zelo pogoste.

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart

3. Funky metal (model neznan) – melodija je bila dokaj produktivna pri lansiranju različnih modnih modelov v 80’tih. Kitara je odlično ohranjena, igralna. Glede na nalepko je možno, da je bila izdelana leta 1990, kot 40 ta v seriji.

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart

4. Solist – legendarna električna kitara. Prva v seriji novih električnih kitara v začetku 70-tih. Svojstven dizajn, verjetno poskus približevanja stratocasterju. Oprema vrhunska, Shaller navijalci, Hofner magneti enaki kot na prvih beatle basih. Zvok posebenen, nikjer primerljiv. Dvotočkovno vpenjanje vrata, unikatno. Odlično ohranjena kitara.

smart
smart

5. Palma – točnega imena modela ne poznamo, najpogostejša akustična kitara za žure v sedemdesetih in osemdesetih. Nekje med akustično in klasično kitaro. Po navadi so žurerji imeli na njih kovinske strune.

6. Akustična MEXICO – na poti do klasične kitare Melodija

7. Akustična kitara – model neznan, trup kot klasična, vrat na poti do country stila akustične kitare

8. Klasična VESNA – še vedno ni klasična, žurerska kitara

9. Country RIO – že zelo resna, celo kvalitetna country stil akustična kitara, model RIO izdelan leta 1985, vidni znaki nalepk na trupu. Kitara ima dober zvok, nastavljiv vrat, navojna palica se naravnava iz notranje strani trupa.

smart
smart

10. Akustična starina – model ni znan. Po nalepki sodeč kitara datira v povojno obdobje, verjetno 50-ta. Melodija je v svoji karieri izdelala 24000 brenkal (kitar in basov). Dobro ohranjen kos, odličnega izleda “tiste črne kitare”.

11. Elektro akustična – t.i. jazz kitara s Shaller magneti. Imenovana po ljudskem (rockerskem) izročilu kar narodnozabavna kitara Melodija. Odlično ohranjena.

12. Akustična – verjetno datira v 50 ta. Slabše ohranjena. T.i. jazz kitara.

13. SOLIST – še en model Solist v zbirki, solidno ohranjena.

14. Akustična jazz – srednje ohranjena, zanimiv kos, potrebna popravil

15. Bas ELECTRIC BASS – odlična kitara bas kitara, prijetna za igranje, odličen vrat. Mali Shaller navijalci.

16. Country Model RIO – lepše izdelan model RIO, z več interzijami, robovi, odlično ohranjena, primerna za igranje.

17. Jazz kitara – slabše ohrajena

18. Bas jazz – bas kitara z izredno prodornim zvokom. Od daleč se je slišala na ojačevalcu njena votlost. Prav posebna zadeva.

19. Akustična – verjetno iz 50-tih. Lepše ohranjena.

20. TAJFUN bas – dobro ohranjen, original Shallerji

21. TAJFUN bas – brez magnetov

22. Country kitara – še ena žurerska kitara

23. Klasična KOMET – Melodija je zaslovela v osemdesetih s kvalitetnimi klasičnimi kitarami. Model KOMET je na poti do dobre klasične kitare, ki se bodo iz nje razvile v kasnejših obdobjih.

24. RANGER 12 – dvanajstrunske kitare so bile prave pošasti. Srednje ohranjena.

25. Akustična vintage model neznan, verjetno iz 50-tih. Logotip je iz prvega obdobja delovanja Melodije Mengeš.

26. MS – oznako smo si izmislili. Melodija trup, Sever vrat. Verjetno narejena kje drugje kot projekt. Zelo dobra kitara.

27. Stratocaster – odličen stratocaster, zelo dobro ohranjen, trup prebarvan.

28. Bas – electric bass – spet odlična kitara, odlična akcija, dobri navijalci, skratka instrument za instrument za profesionalno delo.

29. Bas PB – tudi ta bas kitara je odlično ohranjena in prijetna za igranje, navijalci držijo.

30. Bas TAJFUN – še en zelo dobro ohranjen Tajfun

31. Klasična ŠTUDENT – lepa klasična

32. Električna 60-ta – odlično ohranjena starina. Unikaten model z izredno zanimivim in uporabnim, tekočim, hitrim vratom. Takšno kitaro so npr. uporabljali Kameleoni. Zares navdušojoča kitara. Sodeč po magnetih, ki so po vsej verjetnosti, bili izdelani v Sloveniji, gre za zelo zgodnji model električne kitare. Ni pa preverjeno, če je ta kitar bila izdelana v Melodiji.

33. Klasična C108 – Melodija je v kasnejšem obdobju izdelovala briljantne klasične kitare. C 108 je eden kasnejših modelov in je zares odlična. Masivna, vrata fantastičen. Delovni stroj.

34. Jewel – neverjetno. Model se imenuje Jewel in je bla prodana v trgovini z glasbili v Grazu. Očitno je Melodija izvažala tudi kitare. Napis modela je spodaj levo, kot je to počel Framus ali Hofner. Nalepka Melodija pa se skriva v trupu pod izrezom violinskega ključa. Izredno lep model. Kupljena v Avstriji po 2010.

35. Klasična SERENADA –

36. Klasična ŠTUDENT – nima navijalcev

37. SOLIST – na kitarah Melodija so se ljudje kar izživljali, saj v svojem času niso bile cenjene. Primer izredno grdo prebarvane kitare.

38. Klasična – modela ne moremo razbrati

39. Stratocaster Melodija – spet prebarvan trup, vendar odlična kitara, delovni stroj. Shallerji v originalu.

40. C 108 – fantastična klasična kitara. Odlično ohranjena. Pravi biser. Vse na mestu.

41. Akustična jazz – ni podatkov o tem modelu.

42. Bas predelan iz 12 strunke – trup in vrat sta od 12 strunske Melodije

43. TAJFUN – eden prvih modelov

44. Klasična KOMET – brez navijalcev

45. BOKO – kopija Ovation, zelo zanimiv zvok.

46. BOKO – odlično ohranjena kopija Ovation. Trup je iz vakumiranega poliestra, plošča je iz masivna cedra, vrat javor. Kitara je glasna zaradi oblike trupa. V Melodiji so jih izdelovali od 1986 do 1992. Shallerji.

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart

47. C 107 – spet odlična klasična kitara. Za delati z njo.

smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart
smart

48. C 107 – fantastična kitara. Po nalepki sodeč je bila izdelana 1994, kar pomeni, da je Melodija še izdelovala kitare 1994-tega. Zares odličen instrument. Večina skladb skupine CZD (Center za dehumanzacijo) po 1995 je bila v svoji prvi fazi narejena na tej kitari.

smart
smart

Če ima kdo boljše informacije o kitarah iz članka, vas lastnik zbirke naproša, da mu jih posredujete na email hedldusan@gmail.com.

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Exit mobile version