Cher: Dancing Queen

Piše: Matej Krajnc

cher_abba.jpg

Cher: Dancing Queen

Warner Bros., 2018

Fernando, stara sva in siva … a jebat ga, tako pač je! Nekako tako se lahko bere in posluša celoten pričujoči glasbeni projekt. Cher ni bila nikoli običajna “kraljica popa”, ni se držala ustaljenih rutin. No ja, imela je svojo televizijsko oddajo, tudi Vegas in tako naprej, ampak vse to je počela z nekakšno pišmevuhovsko-odločno držo, ki umanjka pri raznih Mariah Carey, Céline Dion in podobnih. Redkokdaj je bila osladna, recimo tako. Ponavadi je tudi najbolj pocukrane popevke odgrmela z altom, ki ga poznamo že od srede šestdesetih iz tistih duetov s pokojnim Sonnyjem. Prav zato sem, ko sem v prednaročilih iTunes zaznal tale album, najprej izustil glasen krohot: pa le ni šlo zgolj za kratek “cameo” v Mamma Mii 2!

Če ste morda gledali film: v zadnjem trenutku se pojavi kot odtujena babica in sreča staro ljubezen, ki mu hip zatem prav nič starostniško in odtujeno odgrmi Fernando, pesem, ki je v njeni izvedbi končno dobil pravi, z dolgimi življenjskimi izkušnjami podložen podton. Filmski trenutek je Cher modro nadgradila s celotnim albumom Abbinih pesmi; pesmi, ki jih poznamo že desetletja, a ne v njeni podobi. Namesto da bi, kot se gospem in gospodom v teh letih zgodi, snemala povprečni country ali jazzovske standarde, torej najbolj “safe” varianto zaslužka za tretje življenjsko obdobje velikih zvezd, se je na glavo vrgla v polno vrečo Bennyja in Björna in nalogo zelo dobro opravila. Aranžmajev, resnici na ljubo, ni nihče korenito spreminjal, zgolj malce so jih posodobili, dodali nekaj prijemov iz Believe, a plošča zadoni prepričljivo. Cher je na kožo pisana denimo Winner Takes It All, uvodno pesem pa odgrmi kot nekdo, ki ve, kako se v 21. stoletju poje disco. Seveda, bila je zraven, preizkusila je vse, in preživela. Naslovnica aludira na že omenjeni film, kar ni slabo, vzajemna gesta pravzaprav: plošča opozori na film, v filmu pa Cher tako ali tako poje s plošče.

Da gre za nekakšne Cherine osebne karaoke, so se ponekod pošalili. Ha ha ha! “Zdaj pa le vkup, dunajski junaki, kjer vas je še kaj!” je rekel svojčas Krpan. In nato je Cher stopila s kobilice in odsekala Brdavsu glavo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.