Onslow: Konec filma

Piše: Matej Krajnc

onslow konec filma.jpg

Arte/BOT, 2016

Ploščo benda Onslow uvaja pesem z besedilom Marka Kravosa – Pravzaprav (Konec filma), zaključujeta pa jo dva bolj eksperimentalna komada, Onslow in Ta. Ta “bookend” zelo dobro ponazarja štimungo in usmeritev albuma, namreč poezijo na brezkompromisno rockovsko podlago s pridihom panka, a brez strahu pred bolj odbitimi glasbeno-sporočilnimi izleti. Besedila so zvečine zasidrana globoko v izročilu panka, med drugim tudi Butli, ki jih poznamo že izpred tridesetih let iz istoimenskega benda, v katerem sta delovala eden od protagonistov pričujoče zasedbe, novinar in pesnik Bojan Tomažič ter pisatelj Vlado Pivec. V novem kontekstu delujejo Butli prav dobro kot eden ključnih komadov bolj neposredno angažiranega pola albuma – drugi pol je v duhu pesmi Pravzaprav med intimnostjo in neposredno bivanjskostjo z nadihom psihologije (Vse rože, (Rahlo) Panična); Onslow zapišejo, da je obe pesmi navdihnil pesnik Rick Klaus Theiss, kar je pomembno pojasnilo. A zasedba se ne boji odpreti nobene aktualne teme (Evropa zdaj, Laž, Kriza, Revolucija) in slišimo celo revolucionarno Bratje, le k soncu, svobodi, kar da konceptu albuma še dodatno težo. Večina pesmi je sicer avtorska s podpisom Bojana Tomažiča in zasedbe.

V Onslowu igrajo poleg že omenjenega Tomažiča (bas) še njegova hči Eva, ki je vodilna vokalistka, kitarist Said Bešlagič in bobnar Zmago Jesenik. Tomažič je v intervjuju za Slovenske novice ob izidu plošče duhovito povedal, da je Bešlagiču in Jeseniku za sodelovanje ponudil pogodbo za velik denar, a sta jo zavrnila. Posnetki so nastajali še v časih zasedbe Rukola, v kateri sta igrala Bojan in Eva; ta zasedba je med drugim izvajala tudi Barabo, torej pesem Panična. Po koncu Rukole se je začela pisati nova zgodba s pričujočim rezultatom.

Album je izvirno izdala beograjska založba Arte konec leta 2016, pri nas pa “hišna založba” BOT s pomočjo kluba Ku-Ku (Kantfest) in založbe Maus. Na ovitku so navedeni še številni drugi sodelavci, snemalci in fotografi, zasedba pa duhovito zapiše: “Konec filma je optimističen izdelek. Ko se en konča, se – iskreno verjamemo – začne nov film. Ker je veselje ob izidu plošče veliko, bomo rekli, da kar nadaljevanka.” Ne gre torej zgolj za diskografsko epizodo, ampak lahko pričakujemo novo glasbo zasedbe. S tem avtorskim potencialom in izvajalsko iskrenostjo bo veselje ob poslušanju naslednjih “epizod nadaljevanke” bržčas spet “veliko veselje”, če parafraziramo izjavo zasedbe. Napovedali so ploščo v živo, kar zna biti še posebej zanimivo.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.