Miha Renčelj: Collective Keys I

Piše: Matej Krajnc

Miha Renčelj, 2018

IMG_1957

Vsestranski glasbeni ustvarjalec Miha Renčelj (gotovo ste že slišali njegovo različico Prešernovega Povodnega moža) se je tokrat v duhu časa lotil snemanja novih pesmi na domiseln način: v letu 2017 je v živo po Facebooku izvajal avtorske klavirske improvizacije, poslušalci pa so nato dobili možnost, da so jih poimenovali. Izmed predlogov je Miha nato izbral naslov za posamezno improvizacijo.

Na plošči, ki je izšla pred kratkim, so štiri take improvizacije, razdeljene na krajše podimprovizacije, pri vsaki je naveden tudi avtor naslova in lokacija, s katere je improvizacijo spremljal preko Facebooka. Plošča se zaključi z alternativno različico druge improvizacije, izvedene avgusta 2018 na klavirski robot v avstrijskem Gradcu. Kot pove naslov, je tole prvi del t. i. Skupinske suite; naslov nakazuje na cajtgajstovsko “kolektivno” (so)ustvarjanje preko internetnih platform, posamezne improvizacije pa so konceptualno naslovljene tako, da smiselno pripovedujejo zgodbo: začnemo z mrkom (Eclipse), nadaljujemo s pomladnim prebujenjem (Spring Awakening), ki mu sledijo biseri na dnu oceana (Pearls on the Ocean Floor) in kot zaključek ulica neskončnih zgodb (The Alley of Infinite Stories). Poglavja so poimenovali Marjan Ostroško s Ptuja, Doris Bezjak iz Šmartnega ob Paki, Gaia Mai iz Izole in Gregor Rozman iz Medvod.

Kot zapiše sam avtor, so zaradi kompresije izvirnih zvočnih posnetkov pesmi, ki so objavljene na plošči, morale še posebej v postprodukcijo. O produkciji sami je avtor v priloženi razlagi geneze plošče zapisal: “Na 75:45 minutnem albumu Collective keys I se pod produkcijo podpisujeva Miha Renčelj in Janez Križaj, za miks je poskrbel Sebastijan Duh, mastering pa je delo Gregorja Zemljič(skladbe 1 16), medtem ko se pri skladbi 17, ki je bila posneta s klavirskim robotom, pod snemanje, miks in mastering podpisuje Janez Križaj.” Sami ugledni sodelavci torej, ki so zvok Renčeljevih improvizacij izbrusili do maksimuma. Avtor napoveduje še digitalno izdajo, pri kateri pa improvizacije ne bodo posebej razdeljene na “podpoglavja”.

Mojstrske klavirske improvizacije Mihe Renčelja (pesmi je izbral iz več kot 12 ur gradiva in petdesetih posnetih improvizacij) nam s svojo izvedbeno svežino, idejo in tudi smiselno konceptualno ureditvijo omogočajo vedno vnovičen sprehod po domišljiji, iz katere izvirajo, njihova buditev letnih časov pomeni kontinuiteto navdihov, ki so v življenje obudila nekatera največja “klasična” dela, avtor pa je tudi zaradi želje po popolni umetniški svobodi ploščo izdal v samozaložbi; v fizični obliki jo dobite izključno v trgovini IKA, kjer ponujajo izbrane izdelke sodobnega slovenskega oblikovanja.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.