LITERARNA KRPANKA 2019

Piše: Matej Krajnc

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier, 2019
urednica: Sara Nuša Golob Grabner

IMG_3913

Literarna in splošna zgodovina Krpanke traja že več kot pol desetletja; pod krovom Subkulturnega azila, zdaj Kulturnega centra Maribor, je začela izhajati leta 2013 in do danes so se v njej pod taktirko izmenjajočih se urednic in urednikov izmenjala mnoga peresa, ki dandanes že pomembno uravnavajo “razmerje sil” na naši literarni sceni. Če bi vse prispevke iz Krpank sešili v skupno knjigo, bi dobili nekakšno pregledno in za literarno zgodovino pomembno antologijo mlade slovenske poezije zadnje polovice desetletja.

Uvodna pesem izpod peresa tokratne urednice Sare Nuše Golob Grabner tematsko in programsko zastavi usmeritev letošnje Krpanke, ki jo naslavlja že likovna podoba Aire Nebo. “Vsa sem zakrpana s fantazijami,” zapiše urednica. “Vsakič, ko se vame zareže resničnost, / prišijem nase kos blaga.” Napis “Fantazije” je v kontekstu s podobo, ki jo nosi, učinkovito angažiran, avtorice in avtorji pa se vsak(a) po svoje lotevajo rdeče niti, bodisi v strogobivanjskem, resnem tonu, bodisi bolj intimno ali pa ostro brezkompromisno in duhovito, denimo v pesmi Toma Vebra: “Tudi angeli so bili nekoč ljudje / ki so jokali / fukali / in srali / bela krila niso zrasla / sama od sebe.” Fantazija torej ni zgolj nekakšno sanjarjenje, ki bi izpuhtelo s prvim udarom realnosti, pač pa gre tudi (ali zlasti) za pesniško in splošnočloveško držo, s katero se da spreminjati stanje sveta in kjer, kot beremo pri Vebru, ničesar ni tako sveto, da ne bi svojega prostora imelo tudi v empiričnem.

V pričujoči številki objavljajo svoje pesmi še Alenka Avguštin, Neja Kaiser, Veronika Šoster, Zala Intihar, Ema Odra Raščan, Ariana Kuder, Aleš Ropoša, Klemen Uršnik, Gregor Brdnik, Pino Pograjc in Nela Poberžnik. Beseda iz Krpanke bo zazvenela tudi v živo v torek, 9. aprila, v Univerzitetni knjižnici Maribor.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.