VALOVANKA – novost na knjižnem trgu

Piše: Srečko Trdina

V Mariboru se razvija kulturna industrija. Projekt Valovanka na valovih kreativnosti

Na razpisu Ministrstva za kulturo v sodelovanju s Centrom za kreativnost so v prvem “sklicu” med prijavljenimi projekti izbrali tudi idejo oz. projekt Kulturnega centra Maribor: “Valovanka – knjiga na valovih kreativnosti”.

V Kulturnem centru Maribor so sestavili podjetno umetniško-kreativno ekipo in predstavili nov proizvod trdo vezane knjige in papirne galanterije. Izdelek oz. izdelki knjige imajo dve osnovni presežni oz. inovativni vrednosti: celovito oblikovanje je zaupano pop-artovskemu tandemu Romeo Štrakl in Dušan Hedl, ki deluje pod imenom Slo Pop Art, trdi ovitki otroških knjig in celotnega spektra rokovnikov pa so izdelani iz odpadne valovite lepenke. Reprodukcijskega materiala jim ne bo zmanjkalo zatrjujejo v Kulturnem centru Maribor. Ob tem pa so še dopolnili del kroga v krožnem gospodarstvu Slovenije in poskrbeli za manj posekanih dreves.

Valovanka logotip

Dušan Hedl, idejni in poslovni vodja projekta, je prepričan, “da se bodo ravno zaradi ekološke osveščenosti slovenskih bralcev in kulturno senzibilnih potrošnikov papirne galanterije naši novi produkti odlično prodajali. Imamo vzpostavljene prodajne poti z našimi dosedanjimi poslovnimi partnerji, verjamemo pa tudi v odprtje novih prodajnih mest, predvsem ko bodo uporabniki ugotovili, da so naše trdo vezane knjige koristne družbi, okolju in tudi najmlajšim, otrokom. Naše otroške knjige so vsaj 4-krat lažje od klasičnih trdo vezanih slikanic in s tem tudi manj nevarne za uporabnike. Čeprav so trdo vezane, niso tako trde, da bi robovi lahko kakorkoli bili nevarni”.

Dušan Hedl, Foto: Jože Starina, 2020

Proizvodnja bo začela polno delovati v mesecu oktobru, prve ekološko trdo vezane knjige pa naj bi predali v prodajno mrežo že v sredini novenbra. Kulturni center Maribor je cca četrtino pridobljenih sredstev na razpisu od (40.000 EUR) namenil za nakup strojev in pripomočkov za trdo vezavo. Proizvodnjo so locirali v Sv. Trojici pri partnerskem podjetju. V prvi fazi bodo odprli eno novo delovno mesto na področju kulturnih industrij, srednjeročno pa načrtujejo še eno, oz. dolgoročno vsega skupaj tri delovna mesta.

Peter Dobaj, vodja proizvodnje: “Za potrebe razpisa smo ročno izdelovali prototipe, saj smo imeli probleme prepričati naše poslovne partnerje v redkih knjigoveznicah po Sloveniji, da bi uporabili alternativne materiale. Kasneje pa smo pričeli varovati svoje ideje kot poslovno skrivnost. Verjamemo, da je naša alternativna trda vezava tisti proizvod, ki nam bo na trgu zagotovil prednost. Sedaj obvladamo celoten know-how”.

Peter Dobaj, Foto: Jože Starina, 2020

 

Komisijo na razpisu sta tako Valovanka kot ekipa prepričali s kombinacijo kreativnosti in poslovnosti ter seveda z referencami članov prijavljene ekipe, ki ima za seboj že večje število umetniških in podjetniških projektov. Kreativni, oblikovalski del ekipe zastopa Romeo Štrakl:” Slo Pop Art je v Sloveniji dokaj neznan likovni projekt. Namerno nismo organizirali razstav, šli smo po drugačni poti. Naša dela smo prodajali redkim zbirateljem umetnin po osebnih kanalih. V javnosti sva do sedaj razstavljala le v skupinski razstavi Reinkarnacija Galerie 88 leta 2014 v razstavnem prostoru GT 22. Sedaj bo seveda potrebno organizirati veliko prodajno razstavo, saj bodo naša dela vseprisotna v slovenskem vizualnem prostoru”.

Romeo Štrakl, Foto: Jože Starina, 2020

Pri Kulturnem centru Maribor pričakujejo tudi finančne učinke. Vezava knjig bi morala postati v roku enega leta samozadostna  dejavnost na kateri bi naj bila zaposlena vsaj dva delavca kreativca.

Oblikovana blagovna znamka mariborskih kulturnikov, vir. Kulturni center Maribor, 2019

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.