MATEJ VELKAVRH

61254798_1268377699994981_4883180161157038080_n

By Sasha Raven

Matej Velkavrh – zaslužen, za objavljanje moje poezije. Vneto je podpiral moja dela. Prijavljal me je na Mlade Rime v Mariboru in Ljubljani, moje eksperimentalne, glasbene demo ideje je pošiljal na tuje glasbene in slovenske založbe, na radie itd….

Matej, nam lahko na začetku najinega intervjuja poveš nekaj o sebi?

Nisem več tako zelo mlad. Včasih me potegne v vzporedne svetove. Diham skozi kožo, a žal nimam škrg.

Kdaj si se zaljubil v glasbo in zakaj si izbral noize?

Moj najstarejši spomin na poslušanje glasbe sega v srednja osemdeseta, ko sem na domačem gramofonu nabijal B-side singelce Sgt. Pepper’s – A Day In a Life. Potem so konec osemletke prišli Niet. Na gimnaziji sem spoznal nekaj ljudi, ki so me obrnili v raziskovanje določene alternativne glasbe. Prišli so Sonic Youth in seveda njihov noize. Ko sem začel študirati, sem v Ljubljano hodil namesto na predavanja v knjižnice sposojat’ si CD-je. Imel sem nekaj bandov, kjer sem noize-al na kitaro. Delal sem na RŠ (Radio Študent) in pozneje še na MARŠ (Mariborski radio študent). Kar se tiče moje produkcije, ne produciram samo noize-a, pravzaprav se ukvarjam predvsem s tape manipulation.

61568744_1045998495788229_7882607569166925824_n

Če bi imel priložnost, s katerim glasbenikom bi sodeloval?

Martin Ukmar, Tina Jenko, Matej Urbanč, Mihael Kunšič, Žiga Jenko…

Kdo je tvoj najljubši noize glasbenik?

Simpatijo čutim do Maribora, do Mono Scarves in Kikiriki.

Kje vse se da dobiti tvoj noize?

Internet Archive, Bandcamp, Jamendo… Glejte Krep Productions, Sonvol in Sonervol.

Od kje črpaš navdih za vse to?

Kar se tiče navdiha za produciranje noize-a in manipuliranja z zvočnimi posnetki, gre predvsem za frustracijo, ker ne spravim skupaj nek’ pravi band.

Ali igraš kakšen inštrument?

Trenutno bolj malo, igral sem električni bas v dveh kratkoživečih bandih, pa električno kitaro v dveh skoraj enako »kratkoživečih«.

Ali si neodvisni umetnik ali imaš založbo oziroma sponzorja?

Sponzorja nimam, imam pa nekaj svojih internetnih založb, skozi kanale – katerih izdajam svoje  »bolanije«. Nekaj malega izdam tudi fizično, želje so seveda več in to flexi disk, vinil, kaseta itd….

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

V tem letu bi rad realiziral nekaj fizičnih izdaj. Kaseti Positive Direction in Special Delivery, številka fanzina s CD-R, še eno kasetno izdajo in en B-Card za Nejca od Debila Records, željo imam izdati mini CD-R pri Debila Records, en audio B-Card in še kaj bi se našlo. Željo imam prav tako ustvariti en kulski blog.

V katerem studijskem programu ustvarjaš noize?

Za manipuliranje uporabljam predvsem Adobe Audition, za snemanje materiala pa diktafon, mobilni telefon, fotoaparat.

Koliko albumov si do sedaj izdal?

»Pismo«, materiala se je nabralo kar veliko, v tem trenutku pripravljam USB izdajo za vse moje produkcije in zaenkrat je materiala za 20 GB, še ene 20 GB pa bo na koncu notri, če ne še več.

55622767_397111527734414_7023253551757393920_n

S čim si trenutno zaposlen? Mogoče nov album, projekt itd.?

Idejo imam narediti novi band. Drugače pa veliko recikliram stare izdaje in jih objavljam, zadnje čase predvsem na Bandcamp. Na Bandcamp imam tudi eno založbo, reče se ji Osji Med – Link: OSJI MED BANDCAMP kjer izdajam tuje stvari.

Matej, kaj bi povedal vsem nam, na koncu najinega intervjuja?

Za dober hard core moraš poznati Mozarta…

 

Avtor fotografij: Matej Velkavrh

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.