Razklani svetovi

MIDAS – RAZKLANI SVETOVI

V petek, 17. januarja 2020, sem v prostorih TOTI DCA Maribor izvedla likovno umetniški projekt Midas – Razklani svetovi.
Zakaj projekt in zakaj ta tema? Sem študentka magistrskega programa na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.
Izziv projekta je bila antična zgodba frigijskega kralja Midasa. Projekt sem realizirala v obliki performanca s pomočjo sposobnosti in znanj, pridobljenih v teku šestih desetletij življenja. Zato projekt ni obarvan le likovno, temveč tudi glasbeno in literarno. Se sprašujete, kako je mogoče študirati pri šestdesetih-plus? Odgovor je, lahko, če gre za vsebine, ki te navdihujejo, spodbujajo in prevzamejo.
Naj se vrnem k projektu.

Vlasta Črčinovič Krofič: Midas, Razklani svetovi
Vlasta Črčinovič Krofič: Razklani svetovi, akril na platnu, mešana tehnika, 100 x 100, 2019

 

Za kuliso sem izdelala sliko na napetem platnu, velikosti 100 x 100. Tema je abstraktna, vodoravna kompozicija, sestavljena iz aktivne linije (daljice in valovite linije). Z linijami sem poudarila začetek in konec bivanja, zavedno in nezavedno, jin in jang, dinamiko in zapletenost naših življenj. Ker sem na platno lepila žagovino lesa češnje in pesek, sem uporabila tehniko assemblaga. Pomen peska je v reku – prah si in v prah se povrneš. Prekrit z barvo, se ob umetni svetlobi skrivnostno lesketa. Žagovina predstavlja življenje. Vtkala sem jo v rdečo barvo, ki ji doda posebno mehkobo. Slikala sem z akrilnimi barvami, razredčenimi s svetlečim medijem. Uporabila sem kromatične barve: svetlo rdečo, karmin rdečo in kadmijsko rumeno. Navedeno se sklada s temo zgodbe, in sicer: česarkoli se Midas dotakne, postane zlato. Midas je v notranjosti prazen, sicer pa pohlepen, kar predstavlja rdeča barva.
Naj se ustavim še ob pomenu linij. Horizontala in vertikale dajejo kompoziciji trdno strukturo. Valoviti liniji predstavljata dva pola Midasovega življenja, in to na zemeljski strani in v onostranstvu. Pogled opazovalca se ustavi na dveh točkah, umeščenih v obe obliki bivanja. Pomen je večplasten. Na likovnega opazovalca bi lahko vplivali tako, da bi se zamislil nad bivanjem, nad smislom življenja in na podlagi percepcije ustvaril svojo zgodbo. Lahko je to tudi Midasov pogled, ki vznemirja, morda je to pogled bogov ali Velikega brata … vsak naj stke svojo zgodbo.

Vlasta Črčinovič Krofič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.