Tiskovna konferenca ob letošnji Jenkovi nagradi

V oktobru 2020 se v Kranju začenjajo Jenkovi dnevi, ki trajajo do konca oktobra in se zaključijo 27. 10. s slavnostno podelitvijo Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo že od leta 1986 podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Na tiskovni konferenci pred začetkom Jenkovih dni so o dogodkih in dogajanjih na vrtu Lily Novy v Ljubljani danes, 6. 10. ob 11.00, spregovorili predsednik Društva pisateljev Dušan Merc, urednik Mladinske knjige in podpredsednik komisije za nagrado Andrej Ilc, poleg njega pa še Klemen Malovrh iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Dane Novak iz kulturnega društva Simon Jenko Šmonca. Dogodek je povezovala Nataša Čebular.

Začetek tiskovne konference na vrtu Lily Novy v Ljubljani, 6. 10. 2020, foto: MK

Žirijo za podelitev Jenkove nagrade so letos sestavljali lanska nagrajenka, pesnica Kaja Teržan, pesnica Veronika Dintinjana, literarni teoretik in zgodovinar Matevž Kos, že omenjeni urednik Mladinske knjige Andrej Ilc in predsednica žirije, pesnica Varja Balžalorsky Antić. Nominiranke in nominiranci so tokrat Maja Vidmar z zbirko Pojavi (LUD Literatura), Lucija Stupica z zbirko Točke izginjanja (LUD Literatura), Uroš Zupan z zbirko Sanjska knjiga (Cankarjeva založba), Brane Mozetič z zbirko Sanje v drugem jeziku (ŠKUC) in Jana Putrle Srdić z zbirko Oko očesu vrana (Center za slovensko književnost).

Jenkovi dnevi se začno 10. 10. z odprtjem likovne razstave v Mavčičah, nato pa bo v soboto 17. 10. pohod po poti Jeprškega učitelja, v petek 23. 10. poklon Jenku in njegovi poeziji v Prešernovem gaju v Kranju (tega dne bo v Mestni knjižnici Kranj tudi okrogla miza o poeziji in virtualnih okoljih), na zaključni prireditvi 27. 10. v avli Mestne občine Kranj pa bomo izvedeli, kdo je tokratna Jenkova lavreatka ali lavreat. Vabljeni torej na prireditve in seveda k branju nominiranih (ter tudi drugih) pesniških zbirk iz pesniške bere 2019-2020.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.