Odpisani – Intervju

S Sašo Dolgov sem klepetala Maja Mekina.

Dario, Marko, Jože ter Saša

Da osvežimo spomin – band Odpisani ima za sabo 25 let ustvarjanja in nastopanja. Številni albumi, koncerti in festivali po vsej Evropi so jih za zmeraj zapisali na zemljevid slovenskega undergrounda. Hardkorovci iz Pomurja so še kako dejavni! Zamenjali so dva člana skupine ter lani izdali EP s tremi novimi komadi, ki ne razturajo čisto nič manj, kot njihovi dosedanji.

Če vas zanima fancenzija njihovega novega EP-ja Raised Fist, jo najdete tukaj: https://wordpress.com/post/homocumolat.com/25977 .

Pogovarjala sem se s Sašo Dolgov, bobnarjem in članom zasedbe, ki je, kot basist Jože Pal, ‘odpisani’ že od samega začetka.

Nov EP Raised Fist – kje je nastal? Kako to, da ste se odločili za pesmi v angleščini?

Tri nove pesmi, ki smo na EP-ju Raised Fist, smo posneli konec decembra 2019 v Kočevju, producent je bil ponovno legendarni danec Tue Madsen (Madball, Sick of it all…). Pesmi na tem EP-ju so po dolgem času spet v angleščini, ker je bila to zahteva naše nove booking agencije iz Španije, ki je zahtevala nekaj materiala v angleščini zaradi koncertov po Evropi. EP je izšel februarja 2020, za marec in April je bila že urejena prva krajša turneja, potem bi morali odigrati par festival čez poletje, jeseni pa malo daljšo turnejo po Evropi in Angliji, vendar je zaradi svetovne histerije okoli tega virusa vse padlo v vodo. In v tej vodi še vedno plavamo…..

Predstavi nam nove člane Odpisanih!

Od starih originalnih članov sva v bendu ostala samo Jože (bas) in jaz, Saša (bobni). Po odhodu Petra in Boruta takoj po izdaji zadnjega EP-ja zaradi osebnih razlogov, sva Jože in jaz začela intenzivno iskati nove člane. V bistvu je Peter (kitara) najavil svoj odhod iz benda že prej zaradi tretjega otroka, tako da sva midva našla novega kitarista že pred izdajo EP-ja Raised Fist in z njim že začela vaditi. To je mlad fant Marko, drugače je iz Hrvaške, vendar živi in dela v Ormožu. Poznavalci se ga spomnijo kot kitarista v Hrvaškem bendu SENF. Večji problem je bil najti dobrega pevca, ki bi nadomestil Boruta. Po daljšem času neuspešnega iskanja sva z Jožetom prišla v stik z Dariom, bivšim pevcem benda COLD-SNAP. Dario je originalno iz Banja Luke (BiH), vendar živi in dela na Hrvaškem. Takoj po prvem kontaktu sem se odpeljal na Hrvaško, kjer sem se srečal z Dariom in po prvem pogovoru je bila zadeva rešena. Kot bend smo se z novimi člani takoj ujeli in po nekaj vajah že posneli prvi videospot v živo v našem placu za vaje prav za komad Raised Fist. V studiu je bil komad posnet s staro postavo, video je pa v živo z novo. Takoj za tem smo začeli delati tudi na novih komadih, katere smo imeli v planu posneti jeseni in tako nato izdati spet kakšen nov video in EP, vendar je tak jebena korona vse pokvarila. Tudi trenutno smo omejeni na vaje brez pevca zaradi zaprtih mej. Se pa intenzivno pripavljamo na snemanje.

Kakšen občutek je bit četrt stoletja na sceni in po tolikem času bit še zmeraj dejaven?

Jože in jaz sva skupaj v različnih bendih že od leta 1988, v ODPISANI pa res 25 let. Dejavni smo več ali manj skoz, vmes smo sicer imeli pavze in vzpone in padce, vendar ODPISANI so bili tu ves čas v takšni ali drugačni obliki. Zadnja leta je bend skoraj na istem nivoju ustvarjalnosti in aktivnosti, kot na začetku. Če ne bi bilo tega sranja, bi sedaj verjetno pripravljali material za nov album.

Jože Pal, Maja Mekina in Saša Dolgov

Vaš stil se po vseh teh letih ni dosti spremenil, kar je meni, kot fanu, v veselje!

Upam, da je res tako. Stilsko se po pravici povedano nti nikoli nismo preveč opredeljevali. To, da smo označeni za punk/hard core bend, so nam prilepili drugi. Mogoče smo stilsko nekje tu, vendar smo že od začetka osebno bili vsi v nekih svojih stilih. Ko smo vse te naše okuse in vplive združili, je pač nastalo to, kar je nastalo in še vedno nastaja. Če je to punk ali hard core ali kaj tertjega je nam vseeno, vsaj dokler nas ljudje poslušajo in se pozitivno odzivajo, smo sevada tudi mi zadovljni z našimi izdelki.

Je težko dandanes ustvarjati presežke oziroma vzdrževati ‘dobro ime’ skupine?

V bistvu niti ne. Če imaš dobre ideje in si aktiven in vztrajen, se ponavadi zadeve poplačajo z nekim, vsaj minimalnim uspehom. Danes je zaradi interneta, socialnih omrežij in platform za predvajanje glasbe celo boljše, kot je bilo nekoč. Moraš biti samo dovolj viden pa nekako gre.

Imate namen prevesti še katere druge pesmi v angleščino?

Prevedli smo več ali manj vse komade, ki jih nameravamo od starih v bodoče še igrati v živo. Edino Lotmerk Underground in Marsovci so ostali, ker tega nima smisla prevajati.

Kaj bi nam, fanom, še radi sporočili?

Poslušajte naš stari komad z naslovom Media…. Poslušajte besedilo in to je to.

Hvala, Saša!

EP Raised Fist lahko nabavite tukaj: https://odpisani.bandcamp.com/merch

Odpisani Diskografija: https://www.discogs.com/artist/1443162-Odpisani

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.