Noctiferia: Reforma

Piše: Matej Krajnc

Nika Records, 2021

Laibach so ena mednarodno najprepoznavnejših domačih zasedb z eksperimentalno, brezkompromisno raziskujočo noto, ki seže od avtorskih pesmi vse do raziskovanja in redefiniranja glasbene zgodovine in njenih najvidnejših znamenj ob poti. Svoj pečat so Laibach vtisnili na vrsto kultnih redefinicij, od Beatlov (Let It Be) do Stonesov (Sympathy For The Devil) in muzikala Moje pesmi, moje sanje. Pisali so glasbo za gledališke predstave in se lotevali tudi domačih “narodovih substanc” s svojim značilnim udarnim (samo)ironičnim slogom. Že zelo zgodaj so vplivali na vrsto domačih alternativnih zasedb, od hard rocka do metala in tudi kantavtorske dejavnosti, tokrat pa so prvaki domačega težkega metala Noctiferia naredili svoj prerez nekaterih poglavij iz njihove diskografije.

Album je podnaslovljen nedvoumno – Tribute To Laibach. Poznavši Noctiferio gre za svojstven tribute, obarvan s specifičnim težkokitarskim zvokom zasedbe, ki s svojo značilno vokalno specifiko transferira pesmi Laibacha na svoj teritorij. Poleg Lipovca, Nardina, Poposkega, Krča in Blatnika na plošči gostujejo še trije ugledni glasbeniki: na Now You Will Pay slišimo vokale Davida Vincenta (Morbid Angel, Genitorturers), na Tanz mit Laibach poje Attila Csihar – Void (Mayhem, Sunn O), saksofon na Novi akropoli pa igra Jørgen Munkeby (Shining, Jaga Jazzist). Poleg njih sodeluje na plošči še nekaj domačih gostov/gostij.

Poleg ene avtorske teme najdemo na plošči sedem Laibachovskih opusov, od Now You Will Pay, preko Tanz mit Laibach, Eurovison, Smrt za smrt in Das Spiel is aus do Nove akropole. Vse pesmi so skrbno aranžirane in izvedene z velikim spoštovanjem do izvirnikov, kar ni vedno nujno praksa pri podobnih projektih. A Noctiferia so uspeli obdržati duha izvirnikov in ga nadgraditi s svojim lastnim avtorsko-izvajalskim izrazom, kar pomeni, da ima tribute dodano vrednost … za vse tiste, ki vam sicer ni do brskanja po izvirnikih, povejmo, da je tudi program zelo domiselno sestavljen. Zdaj lahko greste brskat. Za dodatni kontekst si omislite še druge plošče Noctiferie – ker še zdaleč ne gre za “običajno” metalsko zasedbo, ampak najdemo v njihovi glasbi prvine različnih alternativnih godb, je ob vsakem novem diskografskem poglavju zanimivo pokukati tudi nazaj. Bend je sicer usmerjen naprej, v promocijo nove plošče, na YouTubu ste že lahko zasledili premiero pesmi Tanz mit Laibach, glede na počasno “prehajanje v zeleno” pa upamo tudi na bolj intenzivno koncertno dogajanje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.