Helidonove uspešnice – Helidonov domači trojček

Piše: Matej Krajnc

Helidon, 2018-19

Ansambli Maksa Kumra, Toneta Kmetca in Nika Zajca tvorijo zanimiv trojček v zgodovini slovenske narodnozabavne glasbe; na prvi pogled gre za klasične narodnozabavne zasedbe z vokalisti/vokalistkami, ki so izdatno posegale v zakladnico ljudske glasbe, podrobnejši pogled pa razkrije bogate opuse, ki so pomembno sooblikovali podobo žanra in tozadevne domače diskografije. Vse tri zasedbe so pri založbi Helidon v letih 2018-19 dobile prerez svojega dela na zgoščenkah, izvirne stare izdaje pa bodo pristaši najverjetneje izbrskali v svojih domačih zbirkah.

ANSAMBEL MAKSA KUMRA: HELIDONOVE USPEŠNICE (2019)

Zgodbo poznamo – leta 1966 si je v oddaji Pokaži, kaj znaš Kumrov inštrumentalni kvartet prislužil prvo mesto po mnenju strokovne komisije. Kumer, sicer klarinetist v pihalnem orkestru ljubljanske policije, je s kvartetom posnel malo ploščo Na kožuhanju za beograjsko založbo kaset in plošč, kvartetu dodal še ženski vokalni duo (najprej Branka Strgar in Ivanka Kraševec, nato Majda Hercog in Anica Resnik) in leta 1968 s prvim albumom Na valovih Krke začel plodno sodelovanje s Helidonom. Sledil je še lep kupček velikih plošč in tudi nekaj kaset, v zgodnjem obdobju za Založbo kaset in plošč RTV Ljubljana. V nizu Helidonovih uspešnic imamo zdaj dober pregled delovanja ansambla iz vseh obdobij, od ljudskih tem (Eno rožco ljubim) do mnogih avtorskih skladb starejšega in novejšega datuma (Na Paškem kozjaku, Če fantič resen ni, Življenje je veselo …).

ANSAMBEL TONETA KMETCA: HELIDONOVE USPEŠNICE (2018)

Dva klasična albuma zasedbe Toneta Kmetca; desetpalčni prvenec so izdali leta 1967 za beograjsko založbo kaset in plošč, nato pa leta 1968 še enega za Jugoton. V letu 1968 je nato pri Helidonu izšel album Stara domačija, prvi dvanajstpalčni, ki poleg naslednika, Naš stari Ptuj, ostaja v vrhu Kmetčevega opusa. S Helidonom je ansambel sodeloval nekje do leta 1972, nato pa je večina njihovih plošč izšla pri ZKP RTV Ljubljana. Na obeh pričujočih ploščah je s kvintetom Toneta Kmetca sodeloval Ptujski kvartet. Med pesmimi najdete uspešnice Stara domačija, Na Ptujskem gradu, Dravska polka, Nevesti v slovo idr., pesmi, ki še dandanes odmevajo tako v kolektivnem spominu zgodovine žanra kot lokalno, med ljudmi, ki so doma v krajih, ki jih ansambel opeva v svojih pesmih. Tudi v likovni podobi ansambla je slutiti trdno navezanost na ptujske kraje; tisti, ki imate izvirnik prve velike plošče za Helidon in singlico iz 1970, že veste, kako.

ANSAMBEL NIKA ZAJCA: HELIDONOVE USPEŠNICE (2018)

Boris Kopitar je širšemu poslušalstvu znan kot televizijski voditelj in kot pevec narodnozabavne glasbe, spomnimo se zlasti njegovih uspešnic Žametne vrtnice in Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi. Pel je med drugim v ansamblu Nika Zajca, z njim nastopal tudi na Lojtrci domačih, zdaj pa sta pred nami ponatisa dveh albumov te zasedbe iz let 1992 in 1993 (Na zdravje, sosed in Janez, na tvoje zdravje), ko je poleg Kopitarja pela še Majda Korošec. Tisti, ki ansambel spremljate, veste, da so kot inštrumentalni trio in vokalni tercet v sedemdesetih izdajali plošče za beograjsko založbo kaset in plošč, sodelovanje s Helidonom v devetdesetih pa je takisto rodilo niz albumov, ki ostajajo zapisani v anale žanra. Med pesmimi so Na zdravje, sosed, Gremo na veselico, Zdravica Janezu, Abraham je odšel in Na Kisovcu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.