Knjižni molj sprašuje: Patricija Fašalek, avtorica

Se lahko na kratko predstavite?

Sem diplomirana novinarka in magistra kulturnih študij ter certificirana biblioterapevtka. Večino časa pišem: pišem vse, kar je treba. Članke, recenzije, intervjuje, opise za spletne strani … potem pa še tisto, kar ni treba, recimo leposlovje. Imam psičko Lilo, posvojenko, s katero najraje preživljam prosti čas. Najboljše je, kadar se mirno ob meni igra, jaz pa berem knjigo na kavču ali pa skupaj gledava film.

Ali verjamete v umetnost? Če da, zakaj, in če ne, zakaj?

Verjamem v umetnost, in sicer na način, kakor jo je v svoji knjigi Never Let Me Go uporabil Kazuo Ishiguro: s pomočjo umetnosti lahko pogledamo v dušo človeka. Je vstop v notranjost človeka, v njegove misli, doživljanja in domišljijo, vse tiste stvari, ki jih drugače ne moremo videti.

Katere vrste poslanstev, smislov, namenov, ciljev, itd, ima leposlovno ustvarjanje, na osebni ravni avtorja/-ice (tj. z osebne perspektive avtorja)?

Smisel ustvarjanja je nuja, ki jo avtor čuti po pisanju. Mora pisati, da osmisli dogodke okoli sebe, pa naj gre za družbene, politične ali osebne. Zgodbe v glavi rabijo svoj kanal, skozi katerega se lahko prelijejo v koherentno zgodbo in svetu vdahnejo red.

Katere vrste poslanstev, smislov, namenov, ciljev, itd, ima leposlovno ustvarjanje, na širši družbeni ravni (tj. s širše družbene perspektive)?

Z branjem spoznavamo svetove drugih in si odpiramo neskočne možnosti doživetij, ki jih sami v lastni koži ne moremo izkusiti: lahko smo kraljica v viktorijanski dobi, bojujemo se v civilni voji, smo sužnji na plantažah, oče samohranilec ali depresivna študentka v ZDA. Na ta način pa lažje razumemo sebe, druge in svet okoli nas.

Kaj je osnovni, poglavitni smisel kulture (v širšem pomenu te besede)?

Priskrbi nam hranilne sestavine, ki jih ne moremo dobiti nikjer drugje, vendar brez njih naše zdravje peša.

Kaj je osnovni, poglavitni smisel umetnosti nasploh?

Našemu življenju ponuja nove odtenke barve, lepote, nežnosti, varnosti, spoznanj in odmik od vsakdana.

Kaj je osnovni, poglavitni smisel leposlovne umetnosti?

Bralcu omogoči, da lahko izkuša cel spekter različnih čustev, se znajde v raznolikih situacijah ali stanjih in začne razmišljati o stvareh, na katere prej ni pomislili ali pa jih sam ni znal ubesediti. Je edinstven način za vzpostavljanje empatije, rahločutnosti, vrednot.


Patricija Fašalek, avtorica

Kakšno je prevladujoče mnenje slovenskega leposlovnega bralstva o leposlovnih avtorjih/-icah kot osebnostih?

Ne bi vedela, verjetno zelo odvisno od tega, za kakšnega avtorja/avtorico se gre. O J.K. Rowling bi zbrali povsem drugačna mnenja kot o Ivanu Cankarju. Se pa za slovenske avtorje rado pravi, da so morbidni.

Kakšno je prevladujoče mnenje slovenskega ljudstva oz. prebivalstva RS o leposlovnih avtorjih/-icah kot osebnostih?

Glede na to, da ima vzpostavljene bralne navade le nekje tretjina Slovencev, dvomim, da se kaj veliko zanimajo zanje.

Katerim osnovnim etičnim vodilom naj pri svojem leposlovnem ustvarjanju sledi avtor/-ica?

Mislim, da ne bi bilo prav, če bi komu sugerirala, po kakšnih etičnih vodilih naj piše.

Ali in če da, kako se naj v leposlovnem delu odraža ‘družbena soodgovornost’ avtorja/-ice?

Kot iskrenost, globina in resnica, ki temelji na doživljanju in ne moraliziranju; na razkrivanju napak in ne na propagandi.

Kako se pripravite na pisanje, ali čakate na navdih ali ga kako izvabite, in če, potem me zanima, na kakšen način vam to uspe?

Čakam na čas, ko nisem preobremenjena z delom za druge stvari. Čas, ko sem prosta, da se lahko možgani spočijejo, odmislijo sprotne zadeve in se povsem prepustijo toku domišljije. Kadar nisem povsem zaposlena z drugim delom (in zame je dovolj že 8 urni delovnik, da se smatram za polno zaposleno, čudim se avtorjem, ki pišejo poleg redne službe), se nato zgodi samo od sebe: na dolgih sprehodih, na vožnji z avtobusom, med klepetanjem s prijatelji in enostavno med življenjem vsakdana se zapleti, liki in situacije začnejo v meni porajati kot utrinki. Ne traja dolgo, ko se zgodba v moji glavi začne razvijati, za računalnik pa se usedem, ko so liki izdelani, čeprav še ne vem zares, kaj vse se jim bo zgodilo. V parih mesecih se vse začne in konča, ta čas pa živim skozi like.

Ste odprti za predloge urednikov, recenzentov, ali je vaša umetniška vizija zaključena ko delo zaključite?

Vpogled drugih oči vedno pomaga pri izboljšavi zgodbe, saj ko si sam povsem vpet v svoje pisanje, včasih ne veš več, kaj deluje in kaj ne.

Kaj je vaš namen kot avtor, kakšne občutke ali reakcije želite izzvati iz bralcev?

Nimam vpliva na to, kakšne reakcije in občutke bodo imeli bralci ob branju, upam pa, da prava knjiga najde pravega naslovnika in mu ponudi odgovore na vprašanja, vpogled v samega vase ali pa pobeg v drug svet, ki ga posrka vase kot čarovnija.

Jemljete pisanje kot delo, hobi ali kaj drugega?

Osvoboditev nabranih slik, razmišljanja, analiz v glavi.

Kdaj je knjiga zaključena?

Je sploh kdaj?

Kakšen je vaš postopek pisanja?

Najprej premlevam vse v glavi in ko je groba ideja stvarjena, si zapisujem zamisli v zvezek. Ko začutim, da imam dovolj materiala, da sem dovolj dobro spoznala like in njihovo delovanje, se usedem za računalnik in pišem, pišem, pišem …

Kakšno je pri vas razmerje med idejo in rokodelstvom?

Prvo je ideja, potem se ideja preoblikuje in na novo vzpostavlja ob samem pisanju – sta soplesalca, s tem da ima ideja na začetku solo točko.

Kakšna je vaša poetika, katere standarde v besedilu skušate doseči?

Poskušam predvsem poustvariti občutja likov skozi jezik.

Kakšna je za vas razlika med pisanjem poezije, proze, dramatike, esejistike, publicistike in neumetniških besedil?

Neprimerjljiva. Pri neumetniških besedilih gre za veščino pretvarjanja informacij, ki jih dobiš od zunaj, v lepo strukturirano, razumljivo obliko. Pri umetniških besedilih te informacije izhajajo iz tebe in imajo povsem drugo formo.

Bi bili zaradi literature raje slavni ali bogati?

Bogata. Kaj mi bo slava, če moram še naprej delati za preživetje?

Kaj je za vas knjiga v prvi vrsti, umetniški izdelek ali prodajni artikel

Zelo odvisno od vrste knjige.

Kaj za vas pomeni oddati tekst, izdati tekst, promovirati tekst?

To pa šele ugotavljam …

Opišite bralca?

Človek, ki prime v roko knjigo in jo prebere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.