Willie Nelson: A Beautiful Time

Piše: Matej Krajnc

Sony Legacy, 2022

Willie v zadnjem desetletju ni izdal povprečnega albuma, pa sta mnogokrat prišla tudi dva v istem letu. Naslednje leto bo devetdeset, a konjev ne ustavlja, nasprotno: takoj, ko je bilo mogoče, je bil spet na odrih, diskografijo pa si polni z referenčnimi ploščami, ki ga tudi na sočasni sceni ohranjajo relevantnega; ko dandanes izide plošča Willieja Nelsona, ni to zgolj “še ena”, ampak dogodek, po katerem se merijo dela drugih, tudi pol stoletja in več mlajših od njega.

Na ovitku nove plošče Willie odhaja v sončni zahod … ali vzhod, kakor vzamete. S starostjo se je sprijaznil in ji bolj ali manj uspešno kljubuje, z manjšimi zdravstvenimi zaskoki, čeprav ljudje iz njegove ekipe odhajajo, denimo sestra Bobbie, brez katere si težko predstavljamo njegove nastope. Na svojih novih ploščah Willie nikakor noče ostati večno mlad za vsako ceno, še več, starost sprejema in to z dostojanstvom ter z ravno pravo mero humorja, tudi črnega, če se mu zazdi. Avtorske pesmi sta tudi tokrat spisala z Buddyjem Cannonom, ki zadnja leta so-spisuje in producira njegove plošče, nekaj gradiva pa je z repertoarjev drugih. Morda bi kakšna malce bolj ostra selekcija ne bila odveč, zdi se, da količina 14 pesmi včasih odvzema fokus tistim, ki štejejo, denimo I Don’t Go To Funerals ali Tower Of Song, znamenita pesem Leonarda Cohena, ki jo je pred desetletjem mojstrsko zapel tudi Tom Jones. Kot ukrojena je za Willieja, o njegovi izvedbi se je še pred izidom albuma precej govorilo, ker je niso dali v predposluh na iTunes.

Precej se je govorilo tudi o With A Little Help From My Friends, pesmi s proslulega albuma Sgt. Peppers Lonely Harts Club Band Beatlov, in čeravno Willie ni naredil nove definitivne različice, ki bi zamenjala Cockerjevo, je pesem dovolj prepričljivo poosebil, zdi se celo, da je, kot pri Cohenu, (pre)dolgo čakal, da se je bo lotil. Čemu tako dolgo? Pri Willieju nikoli ne veš. In ker je mož dolgovečen, je pesmi, kot sta Live Every Day in Energy Follows Thought treba vzeti resno. Čeprav sestro pogreša, na Zemlji še ni vsega opravil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.