Dražen Rubić, SUSRETI

piše: Milan Novak

»zbirka misli o sreči«

Draženov smeh je iskren. Skrbi, obup, njegova želja za dobrim, so iskreni. Pesniško zbirko SUSRETI tvorijo štirje cikli pesmi, ki se dopolnjujejo, oz. nadgrajujejo, ustvarjajo nekakšen miselni lok občutkov, med davno in tudi ne tako davno minulimi dogodki in podukom ali vzgibom, ki je, globoko vrezan v spomin, ostal. Avtor se ozira v preteklost in iz zornega kota sedanjosti vrednoti bolečino, hrepenenje, pa tudi srečo. Ta pesniška zbirka je, kljub mnogim dramatičnim podobam v njej, zbirka misli o sreči.

naslovnica: Dražen Rubić, SUSRETI, Udruga umjetnika Vjekoslav Majer; Zagreb, 2021; foto Milan Novak

V ciklu IZ DUŠE se spominja, obuja občutke in jih kleše v zapise. Da bodo ostali. Da ne bi spet pozabil, kako dragoceno je zavedanje, da nisi sam. Da smo vsi pomembni, tisti, ki so že bili, in tisti, ki šele prihajajo. Da pa je nepomembna ta razlika med njimi.

In neke vrste prerokba veje iz besed Dražena Rubića. Njegove misli zvenijo kot pridiga, kot spoznanja vedeža. Kot utripajoča svetloba svetilnika, ki svari in varuje hkrati. Navdihnjen z neko skrivnostjo spoznanja, v ciklu ZA OSMIJEH naniza življenjskih resnic in napotkov. Bralec jih zlahka sprejme kot zglede za njega samega. Pozoren bralec pa bo zaznal podton, odtenek, ki je skupen vsem tem žarkom. Svetijo predvsem avtorju, njemu samemu osvetliti pot. Prav posebej je to vidno v pesmi SMIRAJ, ki je, za razliko od mnogih ostalih, napisana v prvo osebni obliki, kar besedam daje še dodatno moč. Misli se, kot mantra, ritmično ponavljajo, tako dosežejo najgloblje plasti osebnosti: »… // ovdje je MIR… / u čamcu samo Nirvana i ja / ovdje je MIR… / ovdje nema živog nikoga / ovdje je MIR… / odmak od svega s onoga Svijeta / ovdje je MIR… / bez svega što ljubim, bez ičeg´ što mi smeta / ovdje je MIR…«

foto: Milan Novak

NIZ KIČMU, naslov tretjega cikla, napove občutke skrajne zgroženosti, presunjenosti. In res, pesmi v zboru zaječijo do blaznosti. Osebne izkušnje nesmiselnosti vojne, pohabljenih teles, bolečine, na katero stopiš z vsakim korakom. Pesmi o joku in solzah, o odhodih. O stopinjah črnih čevljev, ki molče in zloščeni stopajo od poroke, rojstva, do pogreba. Čustveni presežek, zgoščen v zgolj nekaj pesmi. Navdihujoče, a trpko.

V povsem naravnem toku se barva čutenja spremeni iz bolečine v predanost. V hotenje, v hrepenenje. SRED SRCA, zadnji cikel pesmi v zbirki SUSRETI, je namenjen avtorjevim doživetim in tistim zamujenim priložnostim. V obeh primerih je ton prijeten, ustvarjalen. Pesmi so polne vdihov in izdihov, nežnosti in dotikov.

Takšen vtis ostaja v meni, ko zapiram knjigo. Takšen ostaja Dražen Rubić. Odprt za objeme, prijatelj brez nepotrebnih besed in odvečnih vljudnosti. Iskren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.