Video intervju: Stanko Bensa – Nikjer doma

V letu 2022 je pri založbi Kulturni center Maribor izšel novi roman Stanislava Bense. Njegov naslov je Nikjer doma (Frontier 208), o njem pa se je z avtorjem pogovarjal urednik založbe Gregor Lozar.

Bensov roman Nikjer doma je zgodovinska kronika neutrudnega iskanja novega doma prekmurskih Primorcev in Istranov, ki so bili v času Jugoslovanske agrarne reforme prisiljeni odpotovati v Banat.

Odlomek

Pod ruto si je popravila še zadnji pramen las. Med njimi se je že našel kak siv. Kljub tem sivim lasem je še vedno delovala precej mladostno. Tudi posledice hudih preizkušenj v preteklosti, v obeh vojnah, je nekako skrivala. Le posledice zadnjega taborišča, iz katerega se je vrnila pred slabimi petimi meseci, so bile še vidne. Na njenem mladostnem licu so se videli sledovi stradanja in trpljenja. Kljub vsemu je bila še vedno lepa ženska.

Šele zdaj vem, zakaj se pravi: Gorje tistemu, ki ga tuja vrata bijejo po petah.

Zima 1945 trka na vrata in v kompoziciji dveh osebnih in dveh tovornih vagonov so prekmurski Primorci in Istrani, ki na začetku agrarne reforme v novi Federativni ljudski republiki Jugoslaviji potujejo v Banat, v daljni in neznani Vršac.

Najprej se javijo v sprejemnem centru, potem gredo na svoj novi dom v starejši, a dobro ohranjeni nekdanji nemški hiši. Čez čas se pridružijo še hčerke Danica, Cvetka, Zora… Zanimiva je obsesija njenega moža Franceta, da naj bo vsa družina zbrana v času kosila za mizo. Samo takrat je pomirjen. In čeprav je na koncu, ko otroci odrastejo, družina razbita, je ena temeljnih etičnih postavk v knjigi. Težko je v mrazu zime in mrazu tujega kraja.

Tone Partljič

Simon Černelč

Simon Černelč, je bil rojen leta 1979 v Celju, odraščal pa je v Bistrici ob Sotli, kjer je opravil tudi osnovno šolanje. V svojih dijaških letih je osnoval rock skupino Malik, po izidu njenega albuma Praznoverje, pa glasbeni projekt Mochereel. Lani je pri Kulturnem Centru Maribor izšla njegova pesniška zbirka z naslovom Prapodobe, letos pa dramsko besedilo z naslovom Modus operandi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.