Video intervju: Franjo Frančič – Vojno stanje

Franjo Frančič je eden izmed najbolj plodovitih in prevajanih slovenskih pisateljev. Njegov opus šteje več kot deset romanov, pribljižno toliko zbirk kratke proze, štiri pesniške zbirke, celo vrsto radijskih iger in dramskih besedil, napisal pa tudi kar nekaj mladinskih in otroških del. Leta 1984 je izšel njegov prvenec Ego trip, sledil pa je roman z naslovom Domovina, bleda mati, ki velja za njegovo najbolj razvpito delo in je prevedeno v šest tujih jezikov. Za roman je Frančič leta 1986 prejel tudi nagrado zlata ptica, ki pa jo je odklonil. Leta 1989 je prejel nagrado za poezijo na natečaju tržaške revije Mladika, zbirka Dobro jutro, Charles Bukowski! pa je bila leta 1989 nagrajena na natečaju za erotično zgodbo.

Franjo Frančič – Vojno stanje

Prva Frančičeva knjiga, ki je izšla pri založbi Kulturni center Maribor, je bila pesniška zbirka z naslovom Nemir in strast (zbirka Simfonica Slovenica, 2019), leta 2022 pa se ji je pridružil še roman Vojno stanje (Frontier 221).

Franjo Frančič – Odločitev za življenje umetnika (Odlomek)

Franjo Frančič – Kakšen stavek bo ostal

Franjo Frančič – Vojno stanje (odlomek)

Franjo Frančič – Rabil sem denar (odlomek)

Franjo Frančič – Bobi palčke in kokakola (odlomek)

Franjo Frančič – Ni receptov (odlomek)

Franjo Frančič je prejel več kot 50 nagrad na natečajih v Italiji, Avstriji, Srbiji. 30 njegovih knjig je prevedeno v deset tujih jezikov.

Čeprav so teme njegovih literarnih del običajno resne, njegova stališča pa zelo kritična, je njegova pisava pogosto obarvana s humorjem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.