Predstavitev knjige Modus operandi

V petek, 14. 4. 2023 ob sedmih zvečer je v knjižnici Bistrica ob Sotli potekala predstavitev moje knjige z naslovom Modus operandi. V svojem vabilu na dogodek, ki sem ga en teden prej delil na Facebooku, sem med drugim omenil Violeto Tomič in spremno besedo, ki jo je napisala za mojo knjigo.

Tule je odlomek iz njenega zapisa:

»Simon Černelč nam je ponudil dramsko delo, ki skozi alegorijo težav današnjega časa, prestavlja dogajanje v daljno prihodnost, na vesoljsko ladjo, kjer begunci krožijo po Galaksiji po katastrofalnem uničenju planeta Zemlja.
Kar boli, je dejstvo, da so uničujoči odnosi in procesi igre moči, izkoriščanja, manipulacije in bogatenja peščice identični tistim, ki so uničili planet.
V igri najdemo vse tegobe današnjega časa. Od tiskanja denarja, inflacije, žvižgačev in »teoretikov zarote«, preprodajalcev orožja, beguncev in medijskih manipulacij.«

In še:

»Ravno zaradi vsega naštetega se mi zdi takšno dramsko delo še kako pomembno in vredno uprizoritve, saj bo tako doseglo več ljudi.
Mogoče pa bo skozi svojo alegorijo prispelo do naslovnikov in jih prisililo v razmišljanje, kam vse to pelje? Ali sploh imamo kakšno prihodnost? Ali se sploh lahko suvereno odločamo o stvareh, če nimamo pravih informacij? Koliko smo v resnici zmanipulirani in koliko je vredno naše življenje? Delo prihaja v pravem času in mu želim srečno pot med bralce, gledalce in poslušalce.«

Violeta pa me ni podprla samo pri izdaji knjige, pač pa tudi pri njeni promociji. Ko je na Facebooku zasledila moje vabilo, ga je na svoji Facebook strani delila še sama in mu prinesla več kot petdeset dodatnih všečkov. Nazadnje me je že začelo skrbeti, da mi bo tako kot pri predstavitvi moje pesniške zbirke (Prapodobe, Frontier 191) spet zmanjkalo knjig, pa čeprav sem jih tokrat ob pomoči prijateljev nabavil več kot petdeset. No, nazadnje se moji strahovi le niso uresničili. Skoraj vsi obiskovalci predstavitve so namreč knjigo kupili že prej.

Modus operandi je izšel jeseni leta 2022 pri založbi Kulturni center Maribor (Frontier 192), predstavitev knjige pa je v imenu Mladinskega društva Bistrica ob Sotli vodil vsestranski umetnik Andrej Černelč.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.