NOTNO ČRTOVJE

Notno črtovje je ena od najbolj prepoznavnih in temeljnih sestavin glasbene notacije. Z njo lahko prenašamo in zapisujemo glasbo ter omogočamo njeno izvajanje. Gre za vrsto vodoravnih črt, ki jih razporedimo na papirju v določenih razmakih in jih uporabljamo za zapisovanje glasbenih znakov in ritmičnih vzorcev.

Prve omembe notnega črtovja segajo v 11. stoletje, vendar se je prva moderna notacija pojavila šele v 17. stoletju, ko so se pojavili standardizirani glasbeni simboli in pravila za njihovo uporabo. Danes je notno črtovje standardna metoda zapisovanja glasbe v večini sveta, uporablja se v različnih glasbenih zvrsteh, od klasične glasbe do rocka in popa.

Notno črtovje sestavlja pet črt, ki se razporejajo vzporedno druga z drugo. Črta, ki se nahaja na vrhu, predstavlja najvišji ton, medtem, ko je črta na dnu namenjena najnižjemu tonu. Odmiki med črtami so razdeljeni na enake razdalje, imenovane intervale. S tem lahko opredelimo višino vsakega tona, ki ga želimo zapisati.

Obstajajo različni načini, kako se lahko uporablja notno črtovje. Za klasično glasbo je običajno uporabljati standardno notno črtovje, ki se uporablja za zapisovanje glasbe v ključu, medtem ko se za pop in rock glasbo pogosteje uporabljajo “tabulature”, ki so bolj primerne za zapisovanje kitarskih in basovskih “riffov”.

Notno črtovje ni samo orodje za zapisovanje glasbe, ampak ima tudi estetsko vrednost. Zgodovina umetnosti pozna vrsto lepih ilustracij, ki so bile izdelane skupaj z glasbenimi deli, na primer zbirka “Cantigas de Santa Maria” iz 13. stoletja, ki vsebuje ilustracije skupaj s pesmimi.

Čeprav je danes veliko glasbe digitalno zapisane in shranjene v računalnikih, je notno črtovje še vedno nepogrešljivo orodje za vsakega skladatelja, glasbenika in učitelja glasbe. Zahvaljujoč njemu lahko razumemo in prenašamo glasbo iz preteklosti in jo delimo z drugimi, ne glede na čas in kraj.

Glasba, Foto: Tanja Jerebic
Glasba, Foto: Tanja Jerebic

Primer:

https://zalozbaknjig.com/2020/02/01/mitja-reichenberg-in-magda-dolen-pomlad-12-pesmi-za-otroke/

Za podporo in razvoj klasične glasbe skrbijo tudi glasbene založbe. Primer založbe je v naslednji povezavi:

https://zalozbaknjig.com/category/classica-slovenica/

Za glasbene novice skrbijo tudi multimedijski portali kot je KMCS – Kulturno medijski center Slovenije, ki ga sedaj berete.

https://homocumolat.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.