VLASTA ČRČINOVIČ KROFIČ – RIBARJENJE

Slovenska pisateljica, pesnica in slikarka Vlasta Črčinovič Krofič je pri Kulturnem centru Maribor objavila svojo novo knjigo, roman z naslovom Ribarjenje (2023). Grafično zasnovo je pripravil Peter Dobaj, oblikovanje in prelom Romeo Štrakl, avtorica abstraktne slike na naslovnici je Vlasta Črčinovič Krofič. Spremni besedi sta napisala Katja Bergles Bricman in Gašper Slapničar.

Najnovejše literarno delo Vlaste Črčinovič Krofič, roman Ribarjenje (2023), bi bilo žanrsko mogoče opredeliti kot kriminalni roman in takoj dodati, da je nova besedna stvaritev veliko več. Avtorica se namreč odlikuje s humorjem, blago ironijo in tudi družbeno kritiko. Kdor misli, da bo imel opraviti z zagnanimi ribiči, se hudo moti. Avtorica se s svojo bogato domišljijo in spretno pisavo loti računalniških goljufij, pravzaprav kriminala s pomočjo moderne tehnologije. Pri tem je nadvse domiselna in duhovita, saj si za glavni lik izbere nekoliko nerodnega poštnega uslužbenca, raznašalca poštnih pošiljk, šestdesetletnika, ki se lep čas ne zmore osvoboditi vpliva svoje matere, moškega, ki ga imajo v policijski preiskavi za poštenega, zaupljivega in tudi naivnega. Antijunak te vrste je prav primeren za dogajanje v napeti zgodbi o spletnih goljufijah, kraji osebne identitete, izsiljevanju in prilaščanju ogromnih vsot denarja.

V romanu se posebej izkažejo ženske. Brez predsodkov in nadvse spretno se prepustijo nepoštenim poslom, se sprenevedajo, lažejo in se okoriščajo z lahkovernimi ljudmi, pa naj so te dejavnice lažna dobrotnica, premetena podjetnica, zvita vedeževalko ali pogoltnica na denar. Ženske so v svojih dejavnostih premetene in zvite in zato tudi finančno uspešne. Avtorica duhovito opisuje njihovo sprenevedanje, s sočnimi besedami ter živahnim in razgibanim slogom zna opisati njihovo nečedno in nepošteno ravnanje. Vlasta Črčinovič Krofič zna kot dobra opazovalka z izbranimi besedami pričarati vzdušje, opisovati podrobnosti in ponuditi nazorno sliko razmerij, ki se porajajo med literarnimi liki. Roman Ribarjenje je napisan v tretji osebi ednine.

Vlasta Črčinovič Krofič – Ribarjenje, Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 254, število strani 146, 2023

Čeprav naj bi prevladovala oznaka kriminalni roman, pa je vendarle treba omeniti, da v njem ni nobenega trupla. Višji inšpektorji in drugo policijsko osebje so pri svojem delu zelo natančni, s krvjo pa se jim ni treba ukvarjati. S prijavitelji in osumljenci vzpostavijo stik, ki je videti celo nekaj več kot uradno sodelovanje, lahko bi celo rekli, da marsikdaj postanejo osebni in prijetni, bolj kot bi bilo mogoče pričakovati od ljudi, ki se vsakodnevno ukvarjajo z osumljenci, storilci in prekrškarji.

Avtorica je velika poznavalka finančnih, pravniških in tudi računalniških vidikov. O vsem tem piše natančno in strokovno neoporečno ter z dvojnostjo resnih stvari na eni strani in poniglavostjo protagonistov na drugi strani doseže še večjo prepričljivost in literarno učinkovitost. Njeno novo knjigo, ki ni samo duhovito, temveč tudi sproščajoče branje, je mogoče z lahkoto prebrati na dušek in vztrajati vse do nekoliko nenavadnega razpleta. V samem poteku dogajanja in na koncu je očitna tudi družbena kritika. Zviti in nepošteni ljudje znajo spretno krmariti mimo zakonov, najti luknje v njih ter udobno živeti na račun lahkovernih in naivnih ljudi. Marsikdo pač rad ribari: se preda računalniškim igricam za odrasle in v njihovi pikantnosti vztraja tako dolgo, dokler se zaradi pretiranega razgaljanja, takšnega ali drugačnega, ne spravijo nanj izsiljevalci. Pisateljica napiše, da je zakonodaja včasih neživljenjska in neuporabna: kurje tatove je namreč lahko ujeti, velike ribe pa se dobro znajdejo in odplavajo v oceane. »Pri sodobnem poslovanju je postalo odkrivanje finančnih goljufij težje. Svet je postal globalna vas. Zaradi informatizacije se komunikacije in informacije pretakajo z neverjetno hitrostjo, v nekaj sekundah od enega konca na drugega.« (str. 60)

Vlasta Črčinovič Krofič dobro pozna preiskovalni postopek. Kriminalista, ki se ukvarjata z »zadevo ribarjenje«, na primer uporabljata običajno taktiko molka, saj prav dobro vesta, da preiskovanec težko prenaša napetost gluhe tišine. Misli se začnejo zapletati in prehitevati druga drugo, v glavi nastane prava pravcata možganska nevihta, pojavijo se številne asociacije. Vse to povzroči, da oseba slej ko prej spregovori, se zagovori in se zaplete v nasprotujoče si izjave.

Pisateljica je dobra psihologinja in se zna vživeti v različne osebnosti in njihove lastnosti. Sporazumevanje prikazuje plastično, razgibano in vznemirljivo. Pri tem zapiše: »Kaj je čista resnica, je težko presoditi. Človeška bitja svojo resnico često prikrojimo, ker pri sebi iščemo opravičila za svoja ravnanja. Poleg tega je naš spomin nezanesljiv.« (str. 120)

Dogajalni čas v romanu je Maribor z vso slikovitostjo in razgibanostjo štajerske prestolnice in mesta ob Dravi. Avtorica ga opisuje s slikarskih pogledom, njen oris je nazoren in tako vabljiv, da bi se človek z radostjo sprehodil po mestnih ulicah.

Vlasta Črčinovič Krofič – Ribarjenje, Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 254, število strani 146, 2023

Dr. Katja Bergles Bricman, prevajalka in književnica, v spremni besedi zapiše, da je Vlasta Črčinovič Krofič slovensko literarno sceno vnovič popestrila z odličnim delom, tokrat s kriminalnim romanom, ki odpira, kot pravi, sodobno in zanimivo temo, povezano s spletnimi prevarami. Tudi resne situacije zna prikazati humorno in v mojstrskem jeziku. »Knjiga pritegne že po prvih straneh, avtorica pa nato na zelo duhovit in berljiv način razvija sicer precej resen problem, a ne moremo drugače, kot da se ves čas nasmihamo in skupaj s pripovednim glasom sproščeno razpletamo zgodbo.« (str. 141) Gašper Slapničar, strokovnjak za računalniško programiranje, roman Ribarjene označi za satirično kriminalko, v kateri so predstavljene pasti vse bolj bleščečega in brnečega digitaliziranega vsakdana. Zgodba po njegovem mnenju uspe prikazati privlak in neskončne možnosti spletnih svetov in hkrati nevarnosti, ki pretijo manj izkušenim ali starejšim ljudem; v tak svet bežijo iz vsakdana. Gašper Slapničar pravi, da je zgodba sočasno tudi zabavna in svojo spremno besedo sklene z naslednjo pobudo: »Priporočam v branje, morda namesto naslednje seanse na vašem najljubšem socialnem omrežju, morda pa le ob priložnosti na plaži, ko vam ustreza.« (str. 143)

Na koncu knjige je še Beseda o avtorici. Vlasta Črčinovič Krofič je doktorica ekonomskih znanosti s področja financ, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica likovnih umetnosti. Njeno bogato znanje je vidno tudi v romanu. Opravlja mentorsko delo v literarni sekciji ter kot literarna kritičarka, urednica in avtorica naslovnic sodeluje s Kulturnim centrom Maribor, pri katerem je objavila in uredila več proznih del in pesniških zbirk. Na literarnih tečajih je dobila vrsto nagrad in v slovenskem kulturnem prostoru postaja čedalje bolj prepoznavna in uveljavljena. Tudi po novi knjigi, romanu Ribarjenje, v katerem se na zabaven način loteva aktualne problematike, bodo bralke in bralci zagotovo posegli z zanimanjem in zadovoljstvom. V času ostrih besed, žalitev in groženj je smeh, ki ga zna privabiti na lice, nadvse dobrodošel in zaželen.

Marija Švajncer

Marija Švajncer

filozofinja, publicistka in pesnica

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.