RECENZIJA FILMA: Medved na koki (2023)

Piše: Gregor Zorič

Medved na koki (2023) je odštekana srhljivka-komedija, ki realistično prikaže medčloveške odnose v kaotično-komičnem masakru, kjer medved namesto medu išče kokain. Film nazorno prikaže, v kakšnem odnosu sta človeški in živalski (medvedji) način življenja. Medvedka, ki naleti na kokain sredi gozda, kmalu ugotovi, da je kokain boljši od hrane. Odpravi se na vohljanje za preostalim kokainom, ki je nesrečno končal sredi zaščitenega naravnega parka, kjer so neuspešni mafijci slabo opravili tihotapsko delo. Prav tako kot medvedka, so tudi mafijci na misiji iskanja izgubljenega blaga.

Medved na koki (2023) vir Karantanija cinemas
Medved na koki (2023)
vir Karantanija cinemas

V filmu izstopajo zanimivi liki kot sta fantek in punca, ki se znajdeta sredi velikega masakra, lokalni huligani, najstniki, ki si želijo ustvariti milo prihodnost in početi, kar najstniki počnejo ter detektiv, ki veliko tvega in išče razburjenje z namenom, da bi pozabil na svojo osamljenost, katero deli le z svojo psičko. V filmu se vsi liki z različnimi željami srečajo z medvedko, ki je odločena najti ves izgubljen kokain in pobiti vse, ki ji stojijo na poti.

Medved na koki (2023) iz leve proti desni O'Shea Jackson Jr, Alden Ehrenreich, Ayoola Smart in Ray Liotta
iz leve proti desni O’Shea Jackson Jr, Alden Ehrenreich, Ayoola Smart in Ray Liotta
vir: Karantanija cinemas

Ray Liotta je v filmu prikazan kot klasični mafijec in slab oče, ki mu je bolj pomemben posel kot pa družina. Antagonist filma torej ni samo medvedka, ampak mafijski oče, ki “nasprotuje” matriarhatu zgodbe filma. Čeprav je njegov motiv tudi zaščita družine, dobi zagon zaradi strahu pred ne odplačanimi dolgovi in posledično, reševanja svoje riti. Film se dotakne sporočila »Ne podcenjuj mam« in prikaže, kako so očetje nesposobni, ker spregledajo to, kar mame uvidijo – zaščito, pozornost in skrb. Poleg tega sporočila je zelo izstopajoče sporočilo tudi moč in pomen prijateljstva, ki je po mojem mnenju osrednji del filma. Ne zdi se mi verjetno, da je bil Medved na koki posnet po resničnih dogodkih. Predpostavljam, da bi si takšno zgodbo lahko v najboljšem primeru zamislil nekdo, ki je zaužil veliko koke. Skratka, totalno odštekan, nor film. Ustvarjalci filma so film posvetili legendarnemu igralcu Ray Liotti, ki je lansko leto (2022) preminul in v filmu odigral eno izmed svojih zadnjih vlog.

Medved na koki (2023) iz leve proti desni Aaron Holliday in O'Shea Jackson Jr. vir Karantanija cinemas
iz leve proti desni Aaron Holliday in O’Shea Jackson Jr.
vir: Karantanija cinemas

Za kratek film, Medved na koki predstavi ogromno zanimivih 3 dimenzionalnih likov. O’Shea Jackson jr., sin raperja in igralca Ice Cube-a, odlično odigra vlogo dilerja-prijatelja. Skozi film drži prezenco enega bolj atraktivnih karakterjev v filmu, ki se skozi zgodbo filma izkaže bolj prijatelj kot pa diler. Poleg O’Shea v ospredje igre pride do izraza Aaron Holliday, v igri najstnika, ki z zelo ženstvenim pristopom realistično prikaže zbeganega mladoletnika, ki se je znašel sredi kaosa. V filmu je vredno omeniti še otroška igralca Christian Convery-a in Brooklynn Prince, ki predrzno poskusita kokain in se s tem, zaradi belo-nosne medvedke, ki vztrajno išče izgubljene bele pakete, postavita v nevarnost. Na srečo ne pomnim 10 letnika, ki bi bil zaradi stave pripravljen poskusiti kokain. Upam, da jih ni veliko, a film naj bi bil satirične narave, čeprav je bil posnet po “resničnih dogodkih”. Igra Isiah Whitlock Jr. v vlogi osamljenega kriminalista-detektiva, ki je zaljubljen v svojo psičko, prav tako izstopa kot zelo zanimiv in smešen karakter filma. Predstavlja moralnega očeta, ki se zavzema za pravičnost do ljudi in prav tako za živali. Edini karakter, kateri se mi je zdel eno dimenzionalen, je medicinska sestra in mama otrok Keri Russell, ki potegne paralelo z mamo medvedko, v njenem primeru z iskanjem in zaščito svojih otrok. V filmu predstavlja moralno mamo in navsezadnje zastopa sporočilo filma »Ne podcenjuj mam«. V filmu je igra prepričljiva in zelo zadovoljiva, saj ima zanimiv pristop do odnosov med karakterji. Na trenutke daje igra vtis, da gre za resno dramo in na trenutke, da gre za totalno komedijo.

Film ima zanimiv tempo in zadovoljivo časovnico. Ne daje vtisa kratkega filma, četudi traja 1 uro in 35 minut. Film ima trenutke, kjer se karakterji le družijo, kjer film res zadiha, ima pa tudi scene, nabite z akcijo in negotovostjo, zato odraža barvito dinamiko doživljanja časa.

Medved na koki (2023) Elizabeth Banks vir Karantanija cinemas
Elizabeth Banks
vir: Karantanija cinemas

Igralka Elizabeth Banks, tokrat v vlogi režiserke Medveda na koki, uspe najti svoj režiserski glas in mešanico zvrsti, ki po mojem mnenju zelo ustreza njeni razvijajoči karieri in potencialno začrta njen razvoj in smer v vlogi režiserke.

Film Medved na koki je svojevrsten film, ki ni za vsakogar in s katerega naslova se lahko razbere, da se smer filma verjetno razvije v totalno norost in kateri se simbolično naveže z inteligenco filma. Je film vreden ogleda z bližnjimi prijatelji, s katerimi bi se radi nasmejali in podkrepili prijateljski večer na temo filma prijateljevanja, posledic brezglavega uživanja drog in totalnega masakra.

Moja ocena filma je 7/10.

Medved na koki vir: Karantanija cinemas
Medved na koki
vir: Karantanija cinemas

NAPOVEDNIK:


vir: Karantanija cinemas

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.