Poliestrske opornice za revmatične bolnike stopnjujejo vnetja in bolečino

Piše: Tanja Jerebic

Verjetno imam covid, občasno me bolijo ledvice, povsem mogoča je nepovezanost s covidnimi simptomi. Lahko bi me bolele zaradi glukozamina, predoziranje? 2400 mg? Stroka bi se morala odločiti, ali glukozamin sploh pomaga. V takem primeru bi bilo potrebno tablete dobiti na recept. Nabiranje potrebnih učinkovin za lajšanje revmatizma med raznimi sleparji s prehranskimi dopolnili je nemogoče. Še zastrupili se bomo!

Opornica brez poliestra in brez opore za palec

Imam neke poceni tablete, ki so trde kot beton, imajo premalo glukozamina ter ostalih učinkovin, zato sem jemala po dve. Potrebujem skoraj kladivo, da jih zdrobim, sicer me boli želodec. Zdaj jih že nekaj dni ne jem, si ne upam. Praviloma pri revmatičnih boleznih ne pride v poštev presaditev ledvic*.

*(vir: https://www.revma.net/priro-nik-za-revmatike/revmati-ne-te-ave-in-znaki-revmati-nih-bolezni/prizadetost-notranjih-organov/)

Prav vse ideje dr. Feila za artrozo mi ne bodo koristile. Tudi omega 3 ne morem dobiti iz ribjih konzerv, ker mi konkretno poslabšajo (osteo)artritis, dodatno prebudijo kalcinacije v ramenih in gležnju zaradi hormonskih motilcev. Vse konzerve in tetrapaki so v notranjosti oblečeni s poliestrom, zato imam nabor hrane in pijač krepko omejen! Najbrž se bo pri meni razvil kar navaden artritis, revmatoidnen, ker ga je imela tudi mama. Njej so ga ustavili, pri meni se za enkrat v krvnih preiskavah še nič ne vidi, spremembe imam le na sklepih, bolečine pa take, da se mi ob napačnem gibu zamegli pred očmi. Prehitro se širi naokrog za artrozo. Saj ne moreš v enem dnevu iztrošiti kolena, če z njim nič ne počneš! Bomo videli. Aja, doktor Feil svetuje sveže ribe, ne tun v konzervah, rib ne maram že iz otroštva. Sem nabavila ribje olje v kapsulah.

To pišem predvsem zato, da vam povem, kako farmacija in dobavitelji medicinskih pripomočkov skrbijo, da bo vedno več revmatikov/invalidov in kako bi predvsem radi poskrbeli, da ne bodo nikoli ozdraveli. Tako gre to; poliester sproži ali konkretno poslabša sklepno vnetje, hrustanec zaradi vnetja razpada. Sčasoma sklep povsem otrdi, se deformira. Spremembe so trajne!

Vse opornice za rizartrozo (in tudi ostale) vsebujejo poliester (polietilen tereftalate), ki povzročajo sklepna vnetja. Vneti sklepi morajo biti mobilizirani zaradi bolečine in zato, da se vnetje umiri. Torej prodajajo nekaj, kar naj bi lajšalo simptome, v resnici pa jih ustvarja/stopnjuje! Nekateri zdravniki svetujejo razgibavanje, specializant izbrane družinske zdravnice mi ga je zaenkrat odsvetoval. 

Ok, opornico nujno potrebujem. Edini koncesionar v Mariboru za delovno terapijo in izdelavo opornic po meri ima strašno gnečo oz. ministrstvo ne da denarja, če smo iskreni. “Žalite se pri ministru,” so mi rekli, ko sem oddala delovni nalog, pri premierju trenutno, ministra za zdravstvo sploh nimamo! Na vrsti bom šele februarja ali kasneje. Druga možnost bi bila terapija z napotnico za fiziatra, kamor napotujejo težje primere, po zlomih in pri poškodbah večjih sklepov, v Ukc-ju je prav tako gneča. No, če imaš zapestje s palcom v bolečinah in zatečeno, je roka praktično neuporabna. Na desni roki imam artrozo komolca. Zame je oboje zelo prehudo, da ne bo pomote. Očitno je lahko vedno še slabše, čeprav nimam toliko domišljije da bi si to znala predstavljati. 

Do februarja bom že trajno pohabljena, torej moram iskati opornici pri komercialnih ponudnikih (za komolec sem jo našla iz kavčuka in bombaža po znosni ceni, za zapestje s palčno oporo je ne najdem brez poliestra). Kapitalistom pravzaprav ni do tega, da bi ozdravela, ker potem ne bom več potrebovala njihovih opornic … Opornice ne kupiš enkrat, prej ali slej se obrabi/zlomi. Potrebuješ tudi različne,  toge za spanje, fleksibilnejše in nepremočljive iz silikona za tuširanje, čiščenje, za ostala opravila spet tretje. Mama mi je kupila električno zobno ščetko, menda imamo že vsi njeni potomci, njihovi partnerji in vnuki enake. Z navadno si v resnici ne morem niti zob več oprati …

Trenutno si pred spanjem zavijam zapestje in palec z elastičnim povojem, ampak to je drago in nepraktično, koristi le delno!  

Mislim, da bo tisti material pri koncesionarju ok, je iz trde plastike, ni pa nujno, vprašanje je, iz česa so pasovi. Ne predstavljam si, kako bom ležala na taki trdoti. Bom še kosti polomila. 

Opazila sem, da komercialni ponudniki skrivajo podatke o materialih opornic. Na primer piše, da je iz novega čudovitega materiala ali pa si izmislijo neko unikatno ime. Ko greš raziskovat, se izkaže, da gre za poliester! Če nekdo pohabi človeka, mu rečemo kriminalec. Stlačijo ga v zapor. Kaj pa vsi ti ponudniki medicinske opreme, ki pohabljajo ogromno maso ljudi? Zakaj to ni kaznivo? Reakcija mojega telesa je tako burna, da ftalate skrivajo zaman. Ne da se jih skriti!

Nekoč sem kupila pižamo iz 100 % bombaža, tako je pisalo na spletni strani in na etiketi, prišiti na notranji strani hlač, majice! Madžarska je bila, vendar kupljena pri slovenskem trgovcu. Že ko sem jo dajala v stroj sem nekaj nosljala, se mi je zdel malo čuden bombaž, ko sem jo po pranju na 60 ° vzela iz stroja in so mi hušknili ftalati naravnost pod nos, ni bilo nobenega dvoma več. Naredila sem preizkus. Delček blaga z notranje strani hlač sem odrezala, bila je nemarno zašita, ga zažgala in čakala, kaj se bo zgodilo. Naraven material vedno razpade v prah, če pa blago vsebuje plastiko, namesto prašnatega pepela nastane trda plastična kroglica, ki lepo zaropota, ko pade na kovino. Posnela sem video s padcem ‘bombažnega’ pepela in vprašala trgovca, če se mu zdi, da ima bombaž plastičen zvok. Se mi je opravičil in vrnil denar. S poliestrom vedno sleparijo, ker je zelo poceni. To je njegova edina prednost. Kupci takih poliestrskih izdelkov nimajo nobenih koristi, le bolezen slej ali prej. Profit poberejo izdelovalci!

Revmatizem naglo narašča med populacijo, med obolelimi je vse več otrok! Lahko bi rekli, da gre že za nekakšno pandemijo. Nekateri nosijo še gate iz poliestra. Danes praktično skoraj ni stvari, kamor ga ne bi vtaknili. Včasih je bil poceni, zdaj ga zaračunajo bolj kot naravne materiale, ker so se potrošniki sprijaznili, da jim prodajajo škart robo, jim uničujejo zdravje ter okolje obenem.

Polietilen tereftalate bi morali po mojem mnenju povsem prepovedati. Komu koristi invalidnost mladine, populacije v srednjih letih, starostnikov? Komu koristi voda, onesnažena s ftalati? Zakaj mora biti mleko v embalaži s ftalati? Zakaj mora biti vsaka čajna vrečka v škatli ovita v ftalate? To so stvari, o katerih bomo morali kot družba razmisliti. Niti v sanjah jih ne bi smeli dovoliti v prehrani in preh. embalaži, v kozmetiki, v oblekah, posteljnini, obutvi, medicinskih pripomočkih, v odejah in prešitih odejah, vsaj tkanina mora biti brez, za polnilo je vseeno, v vzglavnikih, posteljah, v športni opremi, kovčkih, potovalkah itd. Tega svet še ni videl, vso posteljo oblečejo s poliestrskim blagom, da pocenijo proizvodnjo, skrijejo črviv les ali iverico, nakar jo prodajo po astronomski ceni. Nobenega razloga ni, da poliestra ne bi mogla nadomestiti kakšna druga plastika brez hormonskih motilcev, če že ne more biti naraven material. Ponekod res ne more biti; deko iz volne požrejo molji. Od zaprtja med pandemijo so se insekti tako razmnožili, da življenje ni niti približno več tako kvalitetno kot prej. Najbrž se jih ne bomo nikoli več znebili. Vladajoči ta problem vztrajno ignorirajo. Potem se potrošniki kregamo, ker špricajo sadje s pesticidi … Kaj pa naj naredi kmet, ko vse mrgoli na njivi, po njem in v hiši/hlevu, po živini? Zakaj so med covid-zaprtjem odlagali tone človeškega blata vsepovsod? Kateri bedak jo to odredil? V naši vasi so ga tudi skladiščili, prebrala sem v medijih. Ali kdo misli, da je blato iz čistilne naprave čisto in brez vonja?

Poliamid oz. najlon je zelo fajn material brez hormonskih motilcev, prav tako je super akril. Sicer bi morali zmanjšati vso plastiko, naj ostane samo tam, kjer brez nje res ne gre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.