Nominiranci za Jenkovo nagrado 2023

Piše: Matej Krajnc

Simon “Šmonca” Jenko že dolgo ne hodi več po Kranju, a njegov duh je še kako živ vsako leto obsorej na kranjskih Jenkovih dnevih. Na vrtu Lily Novy v Ljubljani so danes ob 11.00 napovedali vrsto tozadevnih kulturnih dogodkov, ki se bodo letos podaljšali za en dan, na Jenkov god 28. 10. Sem sodi tudi Jenkova nagrada za najboljšo pesniško zbirko, ki jo podeljuje Društvo pisateljev in ima za seboj že brhko častitljivost po letih; gre za nagrado, ki ima v poeziji z izjemo Prešernove največjo težo in glej si ga zlomka – oba pesnika sta domala nerazdružljivo povezana s Kranjem.

Letošnje Jenkove nominirance, izbrane iz poldrugoletne knjižne pesniške bere, je na dotični tiskovni konferenci na vrtu Lily Novy napovedal predsednik žirije za nagrado Ivan Dobnik, ob nagovoru predsednika Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca pa smo iz ust kranjskih predstavnikov Jenkovih dni podrobno izvedeli, kaj se bo dogajalo letos oktobra. Svojevrstna kulminacija in ena najpomembnejših prireditev je seveda razglasitev Jenkovega nagrajenca/nagrajenke. Letos je prišlo v najožji izbor pet zbirk avtorjev/ic Blaža Božiča, Sergeja Harlamova, Gregorja Podlogarja, Nine Dragičević in Tiborja Hrsa Pandurja. Božič je napisal zbirko Mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost), Harlamov je v zbirki Črna skrinjica pri Literarnem društvu IA izdal pesniško knjigo Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja, Podlogar pri LUD Šerpa zbirko Atlas, Nina Dragičević Ampak, kdo? pri ŠKUCu in Pandur Psyops pri Literi.

“Jenkova nagrada ni hec, ni pa tudi smrtno resna zadeva!” je med drugim pripomnil predsednik DSP Dušan Merc in opozoril tudi na dejstvo, da Jenko ni nikakršen sekundarni sledilec po Prešernovih poteh, temveč med drugim tudi eden utemeljiteljev naše satirične epske poezije, kar pomeni, da je imel širok pesniški diapazon od Obrazov do Ognjoplamtiča, pri čemer je s slednjim ustvaril enega od vrhov še vedno premalo znane in obravnavane domače satirične poezije.

Nominirancem čestitamo in čakamo, kdo izmed njih bo na Jenkovih dnevih letos prejel/a prestižno priznanje. Vmes uživamo v prebiranju njihovih del; vsako zase je zanimivo in vredno večkratnega branja.

Foto: MK

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.