Ob pesniški zbirki Ferija Lainščka ŠLAGERJI

Piše: Aleksej Lukman

Ob pesniški zbirki Ferija Lainščka ŠLAGERJI

(Kulturni center Maribor, zbirka Simfonica Slovenica, 2017)

Feri Lainšček je slovenski književnik, ki se kljub številnim literarnim nagradam in kanonizaciji njegovih del, nenehno izmika tradicionalnim literarnim prostorom in se ustvarjalno srečuje tudi z drugimi umetnostmi. Po njegovih romanih je posneto šest celovečernih igranih filmov, njegova zgodbe so prirejene za gledališke in lutkovne odre, je avtor številnih radijskih iger in konceptualnih medijskih projektov, od katerih mnogi potekajo tudi tudi na spletu in družabnih omrežjih.

Feri zima

Feri Lainšček, foto: osebni arhiv, 2017

Še posebej neklasično je zastavljen njegov pesniški opus. Velika večina njegove poezije je, recimo, dostopna na facebooku, najrazličnejše interpretacije pa lahko najdemo tudi na You Tube kanalih. Kljub temu, ali pa morda prav zato, so njegove tiskane pesniške knjige vse po vrsti uspešnice. Pesniška zbirka Ne bodi kot drugi je bila tako že 11 krat ponatisnjena in je dosegla skupno naklado 15000 izvodov. Skupaj z glasbenico Ditko pa se je njegova poezija prenesla tudi na tako imenovane velike odre, saj pevka in pesnik s svojimi literarno-glasbenimi dogodki že drugo leto potujeta po Sloveniji in so njuni nastopi praviloma razprodani.

Feri lainšček Ciril Zlobec

Feri Lainšček, Ciril Zlobec, foto: osebni arhiv, 2016

Že več kot tristo Lainščkovih pesniških besedil je uglasbenih za najrazličnejše zasedbe, pevce in skupine zabavne glasbe, šansone, jazzovske zasedbe, pevske zbore in tudi izvajalce resne glasbe. Skladbe z njegovo poezijo izvajajo: Mia Žnidarič, Ditka, Lara Janković, Romana Krajnčan, Samo Budna, Mišo Kontrec, Saša Lendero, Mili Korpar, Dani Dandosa, Darja Švajger, Regina, Moira, Klaudija, Oto Pestner, Maja Seršen, Eva Hren, Marko Grobler, Manca Izmajlova, Vlado Kreslin, Manca Špik, Dorina, Zvone Kumar, Alenka in Katarina Herceg, Meri Avsenak, Vita Mavrič, Ana Lucija Jezeršek, Ivano, Urška Majdič, Maria Horvat in Polona Furlan in drugi. Njegova besedila izvajajo tudi glasbene skupine: Halgato band, Del Tuha, Langa, Gitano band, Kontrabant, Alfa Romeo in Julija, Pegaz, Občutek za veter, Zapeljivke, Modrijani, Štajerski baroni, Ansambel Braneta Klavžarja, Sinji galeb, Blue planet, Murska banda, Tangels in Posodi mu jürja. Gre skratka za neobičajno široko paleto ustvarjalcev in izvajalcev, ki jih njegovi verzi tako ali drugače navdahnejo.

Feri in Ditka (2)

Ditka, Feri Lainšček, foto: osebni arhiv, 2017

V pesniški knjigi z naslovom Šlagerji, ki jo je letos natisnil Kulturni center Maribor v zbirki Simfonica Slovenica, je predstavljen izbor 100 besedil, ki so bila napisana za uglasbitev. Izbor je avtor pripravil v sodelovanju z urednikom Dušanom Hedlom. Osredotočila sta se na tista besedila, ki imajo tudi sama po sebi takšno pesniško moč, da jih lahko tudi beremo. Pri tem sta bila nedvomno uspešna, saj je pesniška zbirka Šlagerji med bralci poezije dobro sprejeta in je že založbina prodajna uspešnica.

Feri 1 (2)

Pesniški fenomen Ferija Lainščka tako nedvomno dokazuje, da lahko tudi v sodobnem času poezija najde pot do bralcev. Ali rečeno drugače: ta pesniška zgodba zagotovo prepričljivo postavlja na laž vse tiste, ki zatrjujejo, da je poezija lahko zanimiva le še za redke čudake in izbrance.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.