Prvi singl Boga s tabo

Piše: Srečko Trdina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

45 rpm gramofonska plošča

Singl (iz angleške besede single, dobesedno »posamezen«, »enojen«) je v glasbeni industriji ločeno izdana pesem ali skladba s trenutnega ali prihajajočega albuma z namenom promocije le-tega. Singli se distribuirajo na različne načine: najprej so bili zapakirani kot »singl« plošče z eno ali dvema dodatnima skladbama, v prodajo pa so po navadi šli še pred uradnim izidom albuma. Vendar pa se je ta praksa s pojavom interneta, ki je širši javnosti naredila glasbo dostopno in brezplačno, močno spremenila. Prav tako se singli redno predvajajo na radiu, s pojavom glasbenih videov v osemdesetih pa so video verzije singlov postale običajen način predstavitve singlov javnosti.

Tako pravi Wikipedija, ki se je očitno ustavila v osemdesetih. Singlce sedaj objavljajo skoraj zgolj digitalno, čeprav jih nekateri še vedno izdajajo na vinilu predvsem z namenom doseči zbirateljske kroge kar zagotavlja izvajalcu prehod v legendarno območje glasbenih ikon.

Skupina Del tuha (v romskem jeziku Bog s tabo) je tik pred božičnim časom dočakal svoj prvi singl, ki cilja na radijske postaje, ki vrtijo slovensko glasbo. Izdelek je namreč delo domačih glav in rok, saj se je okoli Del tuhe zbral profesionalen tim.

Na novem singlu “romska glasbena skupina Del tuha ( izgovorjava: déjl-túha ) predstavlja avtorsko skladbo z naslovom »Najina pesem.« Avtor glasbe je Marko Grobler, avtor besedila pa Feri Lainšček. Skladba je bila posneta v studiu Na meji, snemal Mario Pevec”. Založila pa založba AKORD REKORDS, oddelek Kulturnega centra Maribor, ki postaja ena prepoznavnejših kulturnih institucij oz. producentov v tem delu regije.

Skupina Del tuha je v živo prava atrakcija, kar smo preverili iz prve roke. Sestavljajo jo: Štefan Horvat, vokal in kitara, Damjan Leandres, klaviature, Zoran Horvat, bobni in Elvis Resnik, bas kitara. “Skupina se navezuje na tradicijo znanih prekmursko-romskih zasedb in izvaja predvsem akustično glasbo. Na svojih nastopih uspešno združuje romski melos in značilna panonska glasbena razpoloženja, vse to pa skuša ujeti tudi v avtorske skladbe” povzemano po medijskem sporočilu Akord records.

Pa še link na singl Najina pesem in vse ostale dolpotege:

youtube:

 

FB_IMG_1512505094566

Del tuha: Foto: F.L, 2017

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.