Brezposelni na zavod po treh (3) dneh!!! Drugače adijo nadomestilo!!!

Piše: Srečko Drobiš

Posredujemo vam celotno vsebino emaila, ki je zaokrožil danes  s strani Zavoda za zaposlovanje RS.

Zakonske novosti se bodo dokončno začele uporabljati 21. januarja

 

Nekatere spremembe in dopolnitve Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-D), ki so bile lani oktobra objavljene v Uradnem listu RS, se začnejo uporabljati tri mesece po uveljavitvi zakona, to pomeni 21. januarja 2018. Med drugim te uvajajo različneukrepe za hitrejšo aktivacijo brezposelnih – prejemnikov denarnega nadomestila.
Po novem je nujna prijava delavca v evidenco iskalcev zaposlitve že v času odpovednega roka, torej v 3 delovnih dneh po vročitvi odpovedi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti.

V bistvu nič novega, je pa dobro vedeti. Če brezposelni (odpuščeni, viški, drugi razlogi…) zamudi rok prijave na zavodu, potem ne bo dobil nadomestila, ki mu pripada. To pa je pomembno ali ne?

Je pa res nekaj. Do sedaj so upravičenci ta rok lahko vlekli več dni. S tem pa se je skoraj vedno zgodilo, da prvega nadomestila brezposelni ni prejel v prvem mesecu, temveč v drugem skupaj z drugim nadomestilom. To se po novem naj ne bi dogajalo. V prejšnjem sistemu tudi zavod ni bil obvezan izvršiti nakazali v prvem mesecu po nastanku brezposelnosti, sedaj pa bi to naj teklo hitreje.

Priporočamo še internetno stran zavoda za zaposlovanje:

https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prosta_delovna_mesta

Spremembe so in bodo. Npr. ko iščete službo, pa bodite pripravljeni, da bo delodajalec predlagal, da začnete kar po razgovoru. Ja, malo hitreje se odvijajo stvari. Skrajni čas. Bi že pred 20 leti moralo biti tako.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.