HUM – Human Universal Misery stranski projekt Bojana Tomažiča, Dušana Hedla in Stojana Kralja

Piše: Srečko Trdina

HUM ima nekaj stičnih točk s CZD?!?

Stične točke HUM in CZD se začnejo s kreiranjem imena, po principu treh začetnic izbrano ime, ki se priročno lahko uporablja ob različnih priložnostih. Druga povezava s CZD je, da so v projektu delovali triječlani skupine CZD Bojan Tomažič,, Dušan Hedl in Stojan Kralj. Tudi princip v besedilih je razpoznaven. Spremeni pa se do korenin podajanje ideje poslušalcem: glasbena forma brez posnete električne kitare (če pa je prisotna je simulirana), vokal je umerjeno (čeprav še ne čisto imirjeno) podajan v prevladujočo ritmično podlago. Ostaja pa družbeno politični angažma, mogoče še bolj eksplicitno izražen, kot pri CZD.

Takole opišejo HUM na kopmpilaciji EX YU ELECTRONICA VOL II. sedaj že legendarnen zbirateljskem kosu vinila, ki mu cena raste v višave: “Hum je projekt, ki se je s pojavom Atarija dogajal vzporedno s punk (kitarskim) bendom CZD. Stojan Kralj, ki je bil pri CZD kitarist, je bil odličen glasbenik, ki je verjel, da bi prihajajoči računalniki lahko pomagali pri ustvarjanju glasbe. Konec ’80-tih let XX. stoletja je s tem ‘okužil’ tudi Bojana Tomažiča. Tudi Dušan Hedl je vzporedno postal računalniški fen, najprej s Commodorjem. Leta 1989 je Tomažič naredil prve glasbene podlage za projekt HUM (Human Universal Misery), Dušan je pel vokale, skupaj sta pesmi aranžirala. Prve pesmi so bile narejene na Atariju brez trdega diska. HUM je potem pripravil še vsaj štirideset pesmi. Nekaj projektov je propadlo tik pred zdajci, ker se je računalnik sesul. Pri pesmi Autobahn, ki je bila posneta pri Robiju v studiu v Ljutomeru, sta bila uporabljena tudi Akai sampler in klaviatura Roland, recitator na njej pa je Klaus Dieter Požgan”.

ex-yu-electronica-2-ovitek2
Zadnja stran ovitka kompilacije izredno zanimive antologijske vinilne kompilacije EX YU ELECTRONICA VOL II., Vir: Kulturni center Maribor, 2011

HUM je vsekakor izredno zanimiva elektronska izletnišk točka oddaljena od CZD svetlobna leta. Zanimivo je tudi dejstvo, da je HUM eden začetnikov sodobne slovenske elektronike s konca osemdesetih in začetka devetdesetih. Takih bomo za vas izbrskali še kar nekaj. HUM predstavlja prehod iz analognega delovanja oz. delanja glasbe oz. efektov do digitalnega programiranja glasbe. Skladbo Hanged Paradise, ki smo jo pri avtorjih našli in se nad njo navdušili vam z veseljem posredujemo, je Bojan Tomažič posnel s prvim Atarijem, ki je bil v tistem času univerzalno glasbeno orodje. Pred tem so člani skupin CZD, Študentsko delavski rock teater v opoziciji, Kloopotec, itd…zvoke snemali na nosilce, pretežno na kasetofon in jih s ponovnim predvajanje in analognim miksanjem vključili v skladbe, ki so bile tudi analogno posnete. Pri HUM pa ni več ničesar, razen vokala posnetega direktno v računalnik, narejenega analogno.

Video spot, ki ga boste videli je avtorsko delo Jožeta Slačka, mariborskega intermedijskega umetnika, začetnika festivala računalniških umetnosti MFRU.  Menimo, da smo izbrskali nekaj posebnega. V bodoče pričakujte še več video odsekov začetnikov slovenske elektronske glasbene scene.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.