Edvin Fliser – Odmevi srca v pesmih in besedilih

Piše: Marija Švajncer

EDVIN FLISER – ODMEVI SRCA V PESMIH IN BESEDILIH (zbirka Simfonica Slovenica 003)

Edvin Fliser, slovenski pevec, avtor in producent glasbe, je pri Kulturnem centru Maribor z letnico 2016 objavil pesniško zbirko z naslovom Odmevi srca v pesmih in besedilih. Oblikovanje in prelom je opravil Peter Dobaj, Milka Fliser pa je knjigo opremila s subtilnimi ilustracijami, na katerih je upodobila cvetove in samotne breze, ki simbolizirajo nežnost ter ujete trenutke človeške topline in naklonjenosti.

Edvin Fliser je ustvaril bogato glasbeno kariero. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, začel sodelovati z glasbenimi skupinami, ki so kmalu postale zelo priljubljene, in se uveljavil kot velikokrat nagrajeni izvajalec na festivalih. Zanj so pisali skladbe vidni slovenski skladatelji, v osemdesetih letih pa se je skladanja in pisanja besedil lotil tudi sam ter zase in za druge izvajalce in izvajalke tako doma kot v tujini napisal več kot dvesto avtorskih skladb. Mnogo njegovih izvedb se je ohranilo vse do danes in jih je kot zimzelene melodije mogoče slišati še vedno. S svojim lepim glasom vzbudi nostalgijo in obudi spomine na nekdanje čase.

Edvin_Fliser_-_Odmevi_srca (1)

Naslovnica knjige Odmevi srca v pesmih in besedilih, arhiv zbirke Simfonica Slovenica

Fliserjeva pesniška zbirka Odmevi srca v pesmih in besedilih prinaša osebnoizpovedne pesmi in impresije ter besedila za popevke in šansone. Iskreno in predano avtorjevo občutje je namenjeno glasbi: pravi, da je z njo združen v eno, zvoki ga omamljajo, glasba osmišlja njegovo življenje. Pesnik je v tesnem stiku z naravo, osrečuje ga predajanje morju; njegovo valovanje se ga dotika in prodira v duhovno notranjost. Ko pomisli na večnost, se zave človeške minljivosti in navidezne neznatnosti, toda glasba ga bogati in – še več – nič ni tako močno in smiselno, kot je zanj ljubezen. Pogosto se vprašuje, kam ga bodo odvedli vetrovi usode, pri teh vprašanjih pa prav dobro ve, da je ljubezen tista, ki mu daje moč, zanos in polet. Ljubljena ženska v sebi združuje različne možnosti, zdaj je zanj varna pot in vsak nov dan, drugič sanje, noč in dan ter vse, kar ima, in pravi človek zanj. V njenih očeh vidi nekaj čarobnega, v njih se svetlika demonski ogenj. Pesnik poje hvalnico ljubezni, čustveno doživljanje mu daje razlog za obstoj. Zaradi ljubezni se vse zgosti v eni sami osebi, zgodijo se tako bolečina kot radost in, zakaj pa ne, tudi norost, celo ljubezen in sovraštvo sta tesno skupaj. Ljubljena je zanj sonce, zvezde in pesem ter včeraj, danes in jutri.

Iskrena izpoved je izražena v pesmih, ki so namenjene življenjski sopotnici, v besedilih za popevke in šansone pa so zliti v verze tudi drugi življenjski trenutki in izkušnje, na primer tolažba, ki jo ob izgubi dekleta dajejo prijatelji, nežne zaljubljenčeve besede, čustvovanje dekleta, pogovor med zaljubljencema, hrepenenje ter žalost, očitki in solze zaradi izgubljene ljubezni.

Poezija Evalda Fliserja je svetla in zvočna. Z njo zna pričarati lepoto, radoživost in nežne zvoke občudovanja vsega, za kar je vredno živeti – za glasbo, naravo, ljubezen in navezanost na ljudi.

Marija Švajncer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.