Najdena dva video posnetka CZD – Fabrik Duisburg

Piše: Janez Trdina

Skupina CZD je konec osemdesetih in v začetku devetdesetih pričela z obsežnimi turnejami po Evropi. Največ koncertov so oddelali v Nemčiji, ki je ob Avstriji predstavljala dosegljiv logistični zalogaj za stari kombi ali kakšen odsluženi karavan nabasan z opremo in štirimi člani (ali občasno petimi) zasedbe. CZD so sicer v svoji karieri obiskali še Belgijo, Nizozemsko, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Italijo, Veliko Britanijo in kasneje v New Yorku ustanovili še podružnično pevsko zasedbo Punkappella. Ves čas pa so rolali po Jugoslaviji oz. kasneje po bivših republikah Jugoslavije.

Na turnejah so CZD-jevci obiskali marsikateri legendarni klub punkovske, rockovske ali celo eksperimentalne glasbe, med drugim tudi CBGB (New York), SKC (Beograd), stari in novi K4 (Ljubljana), Kulušič (Zagreb), Rojc (Pula), Flex (Dunaj), CRMK (Šempeter pri Novi Gorici), Kopi in Kadermitstrasse (skvota v Berlinu), …itd, itd…

2018-06-03

CZD, sekvenca iz videa: Dušan Hedl, Marjan Milošič, Said Bešlagič, Fabrik, Duisburg

V pričujočem prispevku vam dodajamo linke na dva najdena video spota, oz. posnetka z nastopa ali tonske vaje (ni zanesljivega podatka) posneta v legendarnem klubu, verjetno prvem punk klubu Nemčije, Fabrik (Duisburg).

Zanimivost, prostor na odru je bil tako majhen, da je klaviaturist in režiser specialnih zvočnih efektov Bojan Tomažič z opremo stal za odrom. Elektronski zvočni efekti, ki so bili stalnica skozi celotno kariero CZD, so zaigrani v živo, le izvajalca na video posnetku ni videti.

Veliko užitkov ob raziskovanju izredno zanimivih in informativnih zgodovinskih in dokumentarnih posnetkih na youtube, ki jih SI.TV v zadnjem času redno dodaja. Na tem uradnem mediju, preverili smo njihov vpis v razvid medijev pri MK RS), lahko zasledite tudi veliko drugih dokumentarnih, kulturnih in etnoloških vsebin. Vsekakor se splača naročiti, je brezplačno.
Skupina CZD pa baje obljublja še več digitaliziranih video spotov iz prvega obdobja obstoja v legendarnem klubu Trate.

Tukaj pa povezave pesmi My iMages in Vse.

 

Še zasedba CZD v začetku devetdesetih na turneji pričujočih video posnetkov:

Said Bešlagič – kitara, back vokal

Andrej Kustec – bobni

Marjan Milošič – bas

Bojan Tomažič – klaviature, sampler, efekti, back vokal

Dušan Hedl – kitara, vokal

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.