Darka Zvonar Predan “Boris Pahor – najini pogovori”

Piše: Andrej Lutman

Kulturni center Maribor, 2018, Frontier 124

S poimenovanji, kot so večni mladenič, vitez, nominiranec za Nobelovo nagrado za literaturo, Camusov uporni človek, celo eksteritorialec, je Boris Pahor veličasten pomnik slovenščine. Precejšen del njegove osebnosti je zajela Darka Zvonar Predan v knjigi, ki vsebuje tako intervjuje, ki sta jih opravila, kot tudi članke, izšle ob pomembnejših postajah iz pisateljevega življenja: nagrade, življenjski jubileji, izidi knjig. Človek, ki se je rodil v enem od morda najbolj evropski mest glede na mešano sestavo, v Trstu, je svojskost prvič dokazal že ob izstopu iz študija teologije in jo pozneje potrjeval skozi vse življenje ter seveda tudi pisanje. Logika vojne ga je peljala od taborišč do afriške puščave, logika priznanega pisatelja pa v mnoge svetovne metropole.

Pahor-naslovnica-koncna

Naslovnica knjige Boris Pahor – Najini pogovori avtorice Darke Zvonar Predan, Kulturni center Maribor, zbirka Frontier, Frontier 124, 2018

Verjetno je v besedilih največkrat uporabljena beseda nacionalizem. Ob tem je potrebno vedeti, da ima ta beseda drugačen pomen v Trstu in v Ljubljani. In svetovljan kot je Boris Pahor to tudi tehtno poudarja, ko razpreda misli o usodi in prihodnosti slovenstva. Zavzetost za pokončno držo ga sili v stališče, da je le stalno oporečništvo do zasužnjevanja nekakšna osnovna človeška drža in lega. In s tem duhom so prežeti vsi intervjuji, ki jih je imel z Mariborčanko, ki jo je ob obiskih pozdravljal z nagovorom: »naša Mariborčanka, ki ji je mar za nas.«

Darka Zvonar Predan je med intervjuje spretno vtkala mnoge članke, ki so bodisi odzivi na intervjuje, bodisi pa dopolnilno branje za njihovo boljše razumevanje v zgodovinskem kontekstu, saj je letnica prvega 2003, zadnjega pa 2017. In štirinajst let je dolga doba, a tudi kratka za klenega stoletnika.

Zavzemanje za izhodišče, da je pristopnost za drugačnost pogojena le in samo z lastno opredelitvijo zase in za svojo edinstvenost, je prežemajoča nit vseh izrekanj. To stališče je spraševalka odlično izpostavila s svojimi vprašanji, pa se intervjuji tekoče berejo, saj ostajajo sveži in dandanašnji, ko je usoda majhnega ljudstva, kot vedno, na preizkušnji tako glede obstoja kot tudi uveljavitve. In prav pri slednjem je lik in delo Borisa Pahorja že pregovoren vzor. Tako se lahko vztraja pri oceni, da je ta knjiga, če že ne šolsko, pa vsaj odlično obšolsko berilo.

Andrej Lutman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.