KDO ZA ŽUPANA V OBČINI ŠENTILJ???!!!

Piše: Lojze Tratnič

Kje so vsi “glasni” kandidati za župana v občini Šentilj?

Občina Šentilj je strateška občina, obmejna, tranzitna. Velike površine od avtoceste Pesnica Šentilj do Apač in južno do občine Lenart zahtevajo veliko komunalnih storitev. Denarja tudi ne primanjkuje, saj redno teče iz igralnice Mond. Pri naskoku na prejšnji mandat, ko je Edvard Čagran, dolgoletni in do takrat “večni” župan, napovedal da izstopa iz politike, se je kandidatov kar nabralo.

Za letošnje volitve pa neuradno beremo na omrežjih samo Pojbičevo (Marjan Pojbič, poslanec SDS) napoved boja za županski stolček. Niti aktualni župan Štefan Žvab še ni napovedal, da bo ponovno kandidiral. Kje so vsi širokoustni kandidati iz časa trajanja mandata, ki so napovedovali boj za župansko funkcijo. Najprej podžupan Vladimir Maher, ki je v prejšnjem sklicu nabral dobrih 10 odstotkov glasov, Dušan Hedl, ki je leta 2014 pobral kar 20 odstotkov glasov in postal nekakšen izvoljenec ljudskih src (tistih, ki niso strankarsko, klientelistično vezani ali zaslepljeni s katero do polariziranih politik). Kje je Viktor Vajngerl, ki je nazadnje izredno vidno kandiral (NSi) za državni zbor. Niti samorazkrinkani “vardaš” Bolfenk še ni izrazil namere, čeprav je tudi on še pred časom trdil, da bo ponovno poskusil.

vlado2

Vladimir Maher, Foto: arhiv V.M.

Za kaj gre? Poglejmo primer Maribora, volilni okraj lokalne skupnosti, ki je šentiljskim volilcem najbližje in najbolje poznan. Množica kandidatov se najavlja, pojavlja in napoveduje “pompozen” nastop in veličastno zmago na volitvah. Vendar, kaj pomeni veliko število kandidatov? Aktualni župan in kandidat na volitvah ima v startu več in boljše možnosti pred ostalimi kandidati,  saj ima napeljane vzvode oblasti, ki pri nas delujejo zelo enostavno, zelo primarno, primitivno, po principu “daj dam”. Ko se pojavi množica kandidatov se zgodi nekaj kar se v lokalnem političnem žargonu imenuje “razbijanje glasov”. “Razbijanje” pa onemogoča nastop drugim resnim kandidatom, ki je običajno en ali kvečjemu dva, saj so v vsaki občini dobro poznana razmerja moči in približna porazdelitev glasov glede na vložena sredstva za volilno kampanjo z odstopanji glede na kandidatovo spretnost nastopanja in morebitno inovativnostjo kampanje (kar se zgodi izjemoma). Sposoben kandidat pa se tudi ne pojavi kar tako, za uspeh mora imeti vsaj nekaj izkušenj in poznavanja lokalne samouprave.

Torej, kaj se dogaja v občini Šentilj pred iztekom uradne priglasitve kandidatov za župana? Očitno za dogovarjanje v zakulisju. Veliko govoric je slišati, kot npr., da bi naj kandidirala določena P, ki bi razbijala desne glasove, da bi naj kandidiral določen M (iz Ceršaka), ki bi naj razbijal t.i. “leve” glasove. V Občini Šentilj levih politik preprosto ni, zato polarizacija na direktno levo in desno nikoli ni bila izpostavljena, polarizacija v Šentilju je na bolj zemeljski ravni in sicer:  ali si proti ali za Belno (Bojan Belna, SDS). Takšna je vsaj zunanja  podoba šentiljske lokalne politike, ki ji večina volilcev tudi naseda.

ZUPANA HEDL

Plakat iz leta 2014, Dušan Hedl za župana

Sklepamo, da je vsled pomanjkanja napovedanih kandidatur, pričakovati predvolilni cirkus med Pojbičem in Žvabom. Ali se bo pojavil še kdo od možnih kandidatov: Perko (SLS), Lesjak (SMC), …ki so razmišljali o kandidaturah ali celo kandidirali že v preteklosti, zaenkrat ni pričakovati.

Za mnenje smo povprašali še morebitnega “izvenkrožnega”, nepovezanega, sicer potencialno močnega kandidata Dušana Hedla. “S politiko se je potrebno ukvarjati, saj v nasprotnem primeru prepustimo javne zadeve tistim s kateri se ne strinjamo. Ohranjati trezno glavo pri tem pa je druga, višja sposobnost. Velike stranke in tisti, ki bi radi obdržali primat v politiki in s tem dostop do javnega denarja imajo izdelano komuniciranje s katerim prepričujejo druge igralce, da se ne splača biti v politiki. To sem neštetokrat slišal od nekaterih kolegov svetnikov, hecno, a ne? Za najavo kandidature za župana na volitvah 2018 imam čas do izteka priglasitvenega roka evidentiranja kandidatov za lokalne volitev 2018, ali ni to 18. oktober? Sedaj preverjam pri občanih ali imam njihovo podporo ali ne, saj oblast si izvolimo kakršno si zaslužimo, javna scena je naše ogledalo, našega razmišljanja, naših želja in naših potreb….hahahaha….ali res? Bomo videli?” zaključi Hedl.

Kakorkoli, v Šentilju bo zanimivo. Ali samo z dvema ali desetimi kandidati pa bodo pokazali naslednji tedni.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.