Arsen Dedić: Original Album Collection

Piše: Matej Krajnc

Croatia Records, 2017

IMG_20180922_0001.jpg

Arsen Dedić: Original Album Collection, Croatia Records 2017

Pričujoča zbirka je razdeljena na dva dela: prvi trije albumi so iz “zgodnjega” albumskega obdobja Arsena Dedića, drugi trije pa pokrivajo obdobje zadnjih tridesetih let. Arsen Dedić je pred dolgometražnim prvencem Čovjek kao ja (1969), ki velja za temeljni jugoslovanski kantavtorski album in tudi prvi te vrste, izdajal male plošče, EPje, in se pojavljal na festivalskih in drugih kompilacijah. Prav tako je Homo volans (1973), tretji album v zbirki, prvi jugoslovanski dvojni album (popularnega) izvajalca, ki se je z njim, kot piše dolgoletni urednik pri Jugotonu /Croatiji Siniša Škarica v čisto svežem spremnem besedilu, končno osvobodil “pop” konotacije (festivalske itd.) in suvereno potrdil svoj avtorsko-izvajalski položaj glasbenika-pesnika. Ob izidu plošče Homo volans še ni bilo Odpotovanj in Cocktaila, bila pa sta Drago Mlinarec in Ibrica Jusić; slednji je svoj albumski prvenec izdal naslednje leto, Mlinarec pa je že imel nekaj velikih plošč, zlasti v duhu progresivnega rocka.

Na čelu drugega dela zbirke stoji plošča Provincija (1985), ki jo je aranžiral Jože Privšek, spremljevalne glasove pa sta odpela Oto Pestner in Meta Močnik; slednja je bila takrat na vrhuncu prepoznavnosti kot pevka, med drugim je sodelovala z Nacetom Junkarjem na izvirnem slovenskem posnetku operetne balade Čuvaj to ljubezen (1984), Oto Pestner pa je v tistem obdobju imel pogodbo z Jugotonom in prav tako leto poprej izdal album Najljepše filmske pjesme, ki je še vedno bržčas njegov najbolj znan album na področju bivše države. Po albumu Ministarstvo straha (1996), učinkovitem Arsenovem “projektilu” vojnam na ozemlju nekdanjih bratov in sester, zbirko zaključi njegov predzadnji “redni” studijski album Na zlu putu (2004).

Gre torej za nekakšen sadni izbor iz Arsenove diskografije za Jugoton/Croatia Records, ki pa pravzaprav povzema njegova najpomembnejša avtorska poglavja. Kdo bo morda v zbirki pogrešil album Porodično stablo, ki je pri Jugotonu izšel leta 1976, kdo drug Naručene pjesme (1980) ali Kino Sloboda (1987), a pri pričujočem naboru nam pravzaprav v Arsenovem pesniško-glasbenem loku, tistem, povezanim s šansonom in kantavtorstvom/samospevstvom vobče, ne umanjka kaj dosti “esencialnih” poglavij (če jih je že bilo treba izbrati v šestih izdajah in če pozabimo na Ines, ki je izšla na albumu Otisak autora leta 1978 pri RTV Ljubljana): kar zadeva najbolj relevantne Arsenove pesmi iz tega obdobja, bi se bilo težko pritožiti na kakšenkoli način: tu sta Sve što znaš o meni in Moderato cantabile, v dolgi vrsti nepogrešljivih pesmi pa še med drugimi Kuća pored moraTakvim sjajem može sjati, Tvoje nježne godine, Laku noć muzičari, Djevojka iz moga kraja, Zagreb i ja se volimo tajno, Ratni profiteri, Tvoje tijelo – moja kuća, prevedena in uglasbljena Menartova Stara pesem (Stara pjesma), Bit ćeš uvijek moja in tudi Pjesma o Gabi Novak. Seveda so zraven tudi reprodukcije izvirnih ovitkov, vsa izvirna spremna gradiva in tudi že omenjene nove spremne besede v priloženi knjižici.

Deklica iz mojih krajev
svoje ustnice mi nudi,
da poljube prve okusim
in brsteče cvetje tudi.

Drag spomin na domačijo,
izročilo v njej ostaja.
Iz mene izganja bolečino
deklica iz mojih krajev.

(Djevojka iz moja kraja, prev. M. K.)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.