Ivo Mojzer: Helidonove uspešnice

Piše: Matej Krajnc

Helidon, 2018

IMG_1033

Založba Helidon nadaljuje z nizom Helidonove uspešnice, v katerem izdaja največje uspešnice svojih izvajalcev in nekatere izbrane albume, ki so v preteklosti izhajali pri tej založbi. Tokrat smo v roke dobili izbrane uspešnice Iva Mojzerja, enega glavnih akterjev drugega obdobja zlatih let Slovenske popevke iz sedemdesetih. Lani je izdal avtobiografijo, letos pa kot naročena prihaja še plošča, ki pa ne vsebuje samo nekdanjih hitov s festivalov, pač pa popoln prerez njegovega dela, tudi novejše pesmi iz zadnjega desetletja, ko spet živi v Mariboru in aktivno sklada ter piše. Najstarejša pesem na plošči je tako iz leta 1973, najnovejša pa iz 2017. Med soavtorji nekaterih novejših pesmi so vodilni tekstopisci naše scene, med njimi denimo Adi Smolar, ki je napisal besedilo za pesem Od pomladi do pomladi (2012), tu je tudi Tanja Žagar (Sreča, 2012), med avtorji starejših uspešnic pa seveda Dejvi Hrušovar, Dečo Žgur, Milan Ferlež in drugi.

Med klasičnimi uspešnicami morda pogrešamo Privškovo popevko Cifra mož iz leta 1974 z Ježkovim besedilom in Dečka z ulice, sicer pa je tu  Polnočni kavboj, ki je Mojzerja kot pevca in interpreta dokončno postavil na zemljevid slovenske popevke, pa Ti si rekla sonce in tudi legendarni Ezl ek s festivala Vesela jesen 1982. Med uspešnicami iz osemdesetih so tu Njene črne oči z albuma Ženska je vino (1982), pa Kako sva plesala (1983) izpod peresa Ota Pestnerja in Marjana Petana ter Sonja-Marija iz leta 1988. Škoda je morda tudi, da v zbirki nista zastopana kaseta Pesem za vse, ki je pri Helidonu izšla leta 1979 in Helidonov album iz 1977, Prišla si kot nasmeh, a Helidon je že leta 1992 izdal širok prerez Mojzerjevih pesmi na zgoščenki Mojih 20 let, pa tudi album V srcu večno mlad (2012), ki je zastopan v pričujoči zbirki.

Ivo Mojzer je imel pestro in bogato kariero tako doma kot v tujini. Začel je s harmoniko, presedlal na bobne, bobnal v nekaterih legendarnih zasedbah (Kameleoni, Continental; Biseri), odpel vrsto pesmi, ki sodijo med večne uspešnice slovenske popularne glasbe, uveljavil pa se je tudi kot avtor-skladatelj, ki zna najti ustrezne pisce besedil za svoje pesmi. Sledi vnovično branje avtobiografije in brskanje po arhivu vinilk.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.