VABILO NA SREČANJE Z BORISOM PAHORJEM

v ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 11. uri

Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8 v Ljubljani

OB IZIDU KNJIGE DARKE ZVONAR PREDAN BORIS PAHOR – NAJINI POGOVORI

Ob izidu knjige Boris Pahor – Najini pogovori vas v sodelovanju z avtorico Darko Zvonar Predan ter založnikom Kulturnim centrom Maribor vljudno vabimo na pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem, uglednim članom Slovenske matice.

Pahor-naslovnica-koncna

Boris Pahor – Najini pogovori, Darka Zvonar Predan, Kulturni center Maribor, zborka Frontier, 2018

O knjigi

Tržaški Slovenec Boris Pahor ni samo mednarodno priznani pisatelj, marveč tudi človek, čigar življenje je skoncentrirana zgodovina minulega stoletja, zaznamovanega s totalitarizmi in vojnami, zato je sleherni pogovor z njim dragocen prispevek k spoznavanju in razumevanju tega časa in prostora. V knjigi časnikarke in publicistke Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor – Najini pogovori so zajeti avtoričini intervjuji s pisateljem v zadnjih skoraj petnajstih letih, od prvega, antologijskega, ki je nastal ob Pahorjevi devetdesetletnici, do zadnjega, ki ga je opravila z njim avgusta lani, ko je praznoval 104. rojstni dan. Večinoma jih je objavljala v Večeru in tedniku 7D, prvega, najobsežnejšega, v katerem sta s Pahorjem temeljito obdelala tedanjih 90 let njegovega življenja in dela, pa v Novi reviji. Poleg intervjujev, v katerih eden najstarejših in največjih živečih Slovencev, živa priča zgodovine, jasno, kritično in jedrnato spregovori o fašizmu, nacizmu in komunizmu, so v knjigi objavljeni tudi avtoričini članki, glose, komentarji, napisani ob jubilejih in drugih dogodkih, tako ali drugače povezanih z Borisom Pahorjem, pa tudi njegova polemika z Dimitrijem Ruplom, ki jo je sprožil eden od intervjujev.

Knjiga Boris Pahor – Najini pogovori je dragocen prispevek k spoznavanju slovenskega zamejstva oziroma skupnega slovenskega kulturnega prostora, pa tudi naše zgodovine in kulture nasploh. Bogatijo jo fotografije, ki jih je pisatelj prijazno odstopil iz svojega osebnega arhiva.

Predstavitve se bo udeležil tudi  Boris Pahor, pogovor z njim in avtorico bo vodil tržaški časnikar in publicist Ivo Jevnikar.

KCM LOGO

O avtorici

 Darka Zvonar Predan je dolgoletna  novinarka Večera, ki je zaradi moževe diplomatske službe preživela nekaj let tudi v Trstu in Beogradu, trenutno živi v Celovcu. V njenem časnikarskem delu, za katero je bila nagrajena z nagradama Tomšičevega (1990) in Jurčičevega sklada (2001), še posebej izstopajo intervjuji z zanimivimi sodobniki. Boris Pahor – Najini pogovori je njena tretja knjiga, leta 2017 so izšli Tržaški pogovori in leta 2016 Beograjski pogovori.

FRONTIER LOGO

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.