Zbornik V. – Literarno društvo Sončnica iz Rogaške Slatine

Piše: Matej Krajnc

LD Sončnica Rogaška Slatina/Kulturni center Maribor, 2018

IMG_1693

Pa poglejmo, kaj prinaša peti zbornik literarnega društva Sončnica iz Rogaške Slatine. Članice in člani so pripravili obširen izbor svojega dela, povabili goste, obenem pa del zbornika namenili tudi Cankarjevemu letu. V sozaložništvu društva in Kulturnega centra Maribor je tako pred nami spet izdatna bera literature iz lokalnega okolja, obenem pa so posamezne članice/člani prepoznavni tudi v širšem slovenskem kulturnem kontekstu.

Zadaj v zborniku piše, da je namenjen promociji društva in njegovih članov. Kljub pospešeni individualizaciji zadnjih let je na srečo na sceni še vedno prisotno spoznanje, da je kolektivna predstavitev včasih učinkovitejša za “celotno sliko” nekega lokalnega (ali splošnega) kulturnega diha, znotraj tega pa seveda tudi posamezne izdaje članic in članov ne smejo biti spregledane. A zborniki, kot je tale, so poleg prereza literarnega delovanja dragocen dokument kraja in časa, sploh za prihodnje rodove literarnih zgodovinarjev, teoretikov in morda tudi etnologov/kulturologov.

Gostujoči so letos trije avtorji: Andrej Lutman iz Ljubljane, Mizyal Karabiber Nacaroglu iz Turčije in Boban Petrović iz Srbije, sicer pa v osrednjem delu zbornika objavlja 12 avtoric in avtorjev s poezijo in prozo, nekateri pišejo tudi oboje. Po vrsti so to Agica Tovornik, Danijela Dacinger, Ida Nova, dr. Jožef Lipnik, Marija Marjana Artiček, Milenko Strašek, Samanta Žibert, Erna Ferjanič, Simona Bratuša, Tea Devin, Tonči Babič in Vida Debelak. V drugem, “Cankarjevem” delu je sodelujočih 21, poleg že omenjenih še Reneja Sara Centrih, Polona Kitak, Olga O. Krampl, Milojka B. Komprej, Metka Gutenberger, Marija Plemenitaš, Marija Mojca Plemenitaš, Marija Marjana Artiček, Kvirina Martina Zupanc, Ivo Lavrenčič, Ivanka Uduč, Irena Pajnik Beguš in Ida Nova. Erna Ferjanič je sicer tudi urednica zbornika.

O “Cankarjevem” razpisu so trije člani komisije (Melita Zemljak Jontes, Jože Lipnik, Alenka Valh Lopert) podali tudi zapisnik o šestih glavnih nagradah in dveh posebnih nagradah za kvalitetni besedili. Slednji sta prejela Milojka B. Komprej in Jože Lipnik (oba za kratko prozo), medtem ko je šest nagrad (po vrsti od prve do šeste) šlo v roke Tončija Babiča, Reneje Sare Centrih, Marije Marjane Artiček, Samante Žibert, Irene Pajnik Beguš in Teje Devin. Gre tako za poezijo kot prozo zvečine s cankarjansko tematiko, besedila so zvečine angažirana, med njimi tudi posrečen nagovor Cankarju (Dragi moj Ivan!), glede na Cankarjev obsežen dramski opus pa je odsotnost dramskih tekstov. Morda pri društvu v prihodnosti pripravijo poseben natečaj v tem duhu. Erna Ferjanič je kot dolgoletna predsednica in “duh” društva za svoje zasluge dobila še poseben pokal Sončnica 2018. Napisala je tudi uvodne besede, v katerih pojasnuje sodelovanje s Kulturnim centrom Maribor, nekaj besed pa pove tudi o prispevkih, domačih in gostujočih. Kulturni center Maribor je med drugim izdal njen potopis Srečanja s Salopijani, izid zbornika pri tej založbi pa je pomemben tudi za večjo odmevnost izdaje in dodatno afirmacijo sodelujočih v širšem slovenskem kulturnem prostoru. A o tem kdaj drugič; zdaj raje sedimo s skodelico kave v roki in pozorno prelistajmo zbornik. Njegove besede nas lahko tudi marsičesa naučijo.

 

 

One comment

  1. Ko besede “malega “pesnika ali pisatelja doživijo odmev strokovnjakov , se še bolj prebudi ustvarjalna energija – pa čeprav imam 75 let . Hvala za vaš čas ! Tea Devin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.