Bitcoin bo izginil, se glasijo napovedi

Piše: Stipe Starič

Stipe Starič, 2012

Po napovedih ekonomistov bodo blockchain valute izgubile vrednost do samega bridkega konca. Vzroki so različni, najpomembnejši pa je, da svetovne banke ne bodo dopustile prevzema monetarne politike novim valutnim strategom. Če realno premislimo?!…do tega res nikoli ne bo prišlo. Digitalne valute bodo ostale v ozkih krogih uporabnikov, ki si jih bodo med seboj menjavali, v nekaterih primerih bodo ostali plačilno sredstvo, predvsem v zaprtih sistemih. Generalno pa bodo vse valute, ki so vezane na bitcoin izgubile vrednost.  Sploh jih ne bodo več primerjali z drugimi “realnimi” valutami, kar v praksi pomeni, da jih ne bo v ponudbah menjalnic. Slaba novica za tiste, ki so pred letom dni investirali v bitcoin s pričakovanji po velikih zaslužkih, saj bo njihova vrednost nič. Kar pomeni dobesedno NIČ. Eurov in dolarjev sploh ne bo mogoče več dvigovati iz digitalnih valut.  Tako poročajo dobro obveščeni viri iz kripto “poslovnega sveta”.

Bitcoin, Slopopart, 2017

In kaj je povzročilo takšne napovedi? Pred mesecem dni so se pojavile aplikacije preko katerih lahko nestrokovnjaki, navadni amaterji (ali t.i. “no geek”)  ustanavljajo svoje kripto valute. V naslednjih mesecih bomo doživeli poplavo, inflacijo in razvrednotenje kriptovalut. Kar hkrati pomeni tudi več poskusov napihovanja balonov. 

Google in Facebook sta doživela zaslišanje pred ameriškim kongresom, ko sta že dosegala totalne monopole. Kriptovalute pa trgajo na koščke z različnimi regulativnimi potezami  že v času, ko še zaživele niso. Ne moremo trditi, da je lanski skokec bitcoina bil njegov vstop v “realni monetarni svet”. Ne. Ovire za vstop v eno najmočnejših panog (trg denarja) so resnično visoke. Zato se nabira jeza in srd v kripto svetu. Nekateri z nestrpnostjo pričakujejo novo gospodarsko krizo, saj v njej vidijo novo priložnost za kripto valute. V krizi bo marsikdo želel zaščiti svoje premoženje in to zaščito bodo ljudje iskali v zakodiranih blockchain valutah. Da bi takšen način razmišljanja zaživel je potreben (tako kot vedno) neenakomerno razvit planet, da bo alokacija smiselna. V Venezulskih  Kfc in Mcdonaldsu stranke lahko plačujejo s kriptovaluto, ker je v interesu korporacij, da čimprej denar spravijo iz države z visoko inflacijo. Zanimivo, a ne? “Facebook ali Google bi lahko kaj ušpičla” pravi naš zanesljiv vir in nadaljuje: “si zamislite da se ta dva velikana združita z Amazonom, Alibabo in še kakšnim kalibrom….v trenutku bi načeli, nagrizli ali celo uničili cel obstoječi finančni sistem”. Zanimive ideje, a ne? Vendar do tega zaneslivo ne bo prišlo. Regulativa je jasna. To pa pomeni, da se kripto valutam izredno slabo piše. Naš vir dodaja še zaznavanje novih “no geek” kripto valut, ki so jih ustanovili v Sloveniji v roku zadnjih štirinajst dni. Med najzanimivejšimi je vsekakor ABBA. Med perspektivnejšimi, ki kmalu lahko dobijo tudi “realno emisijsko vrednost pa je Media Coin. Torej kriptopvalutam se bo dobro pisalo, če bo Abba posnela novi hit.

Poznavalci z mirno vestjo prerokujejo: “blockchain bo 1000000% obstal, morda ne na finančnem področju”!!???

Huh….hudo, a ne?

Bitcoin, Slopopart, 2017

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.