Yesterday – danes! / Koncertni film

Kulturni center Maribor predstavlja:
YESTERDAY DANES!

http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/explorer.php?page=fest_yesterday

Koncert se je zgodil v petek, 16. 5. 2014, ob 19. uri v Festivalni dvorani

Lent Rdeči dečki, Homemakers, Biseri, After Eight, LSD… Ali ste verjeli, da bodo te skupine ponovno stopile na mariborske odre?

»To je bil Jugoslovanski Liverpool!« — Darko Mustajbašič – Baša

Posnetek novinarske konference je na voljo na portalu Youtube tukaj:

Video reklama je na voljo na portalu Youtube tukaj:

***

Prireditev je bila nadgradnja vinilne izdaje iz leta 2012 “Yugoslavia Rock Legends – Maribor, Slovenia” (http://www.ljudmila.org/subkulturni-a…). Izdaja vinilke je bil večji projekt, ki je poskusil zbrati nekdanje akterje izredno aktivne mariborske rokerske scene v 60ih, ter obuditi spomin na ta izreden glasbeni fenomen, ki je danes skorajda pozabljen. Celotna plošča je na voljo tudi brezplačno na spletu na: http://yugoslaviarocklegends.bandcamp…

***

Stvari so se pričele dogajati v Londonu in Mariboru skoraj sočasno. Na skoraj identičen način. Richards opisuje, kako je sam ozvočil prvo akustično kitaro. Razstavil mamin radio in iz njega naredil prvi kitarski ojačevalnik. Prav tako skoraj ni pričevanja iz Maribora, ki ne bi opisovalo igranja na radijski sprejemnik, v večini primerov kar več instrumentov na en radio.

V takrat najpopularnejšem glasbenem prizorišču, mariborskem gospodarskem razstavišču in njeni dvorani, imenovani Hali C, so do sredine šestdesetih kraljevali revijalni orkestri z Bertijem Rodoškom na čelu. Mladim nadebudnim beatnikom pa je bilo dovoljeno na istem prizorišču nastopiti pred publiko in zaigrati le med pavzami. Kmalu so na odru Hale C stali le še oni, električarji, iz katerih so se orkestraši sprva šalili, češ, kaj boste vi, kaj pa če zmanjka elektrike. Elektrike dolgo časa ni zmanjkalo, Hala C pa je takrat verjetno izgledala kot višek sodobne arhitekture in Maribor je izgledal veliko bolj mestno kot kdajkoli potem. Vsaj do nekje leta 1969/70. Pravzaprav je revolucija trajala izredno kratko. Futuristično Halo C so po sredini šestdesetih zavzeli Korali, Rdeči dečki, Biseri, Generacija, The Chains in mnogi drugi.

Na koncertu Yesterday danes! so tako ponovno igrali mnogi glasbeniki, ki so gradili mariborsko beat sceno 60. let. RDEČI DEČKI, HOMEMAKERS, INKVIZICIJA, AFTER EIGHT, LSD, BISERI, HEVREKA, GRIF, STRATUS QUO, SAVANA, ČUDEŽNA POLJA, ter EDVIN FLISER in MILAN PETROVIČ.

***

NASTOPALI:
– RDEČI DEČKI
– HOMEMAKERS
– INKVIZICIJA
– AFTER EIGHT
– LSD
– BISERI
– HEVREKA
– GRIF
– STRATUS QUO
– SAVANA
– ČUDEŽNA POLJA
– SLAVC L. KOVAČIČ – Skati (od Bitlsov do penzije)
ter EDVIN FLISER
in MILAN PETROVIČ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.