POTUJOČA RAZSTAVA ‘CONSTRUCTIVE ALPS 2017’ V MARIBORU, 1. del

Constructive Alps: mednarodna nagrada za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alp.

Piše: Erik Vodenik

V ponedeljek, 14.1.2018, je bila v prostorih mariborske šole za arhitekturo otvoritev mednarodne potujoče razstave, ki predstavlja trajnostne prenove in gradnje stavb na območju Alp. Na ogled je postavljenih 30 izvedenih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor mednarodne arhitekturne nagrade CONSTRUCTIVE ALPS 2017. Razstava bo na ogled do konca tega meseca, vabljeni.

Predmet natečaja so predvsem projekti trajnostne prenove in gradnje objektov, ki so bili dokončani med letoma 2012 in 2016 in ležijo v alpskem loku. K sodelovanju so vabljeni predvsem arhitekti in investitorji, ki so z gradnjo ali prenovo svojih objektov uresničili ekološka in ekonomska kakor tudi socialna in kulturna merila trajnostnega razvoja. Njihove energijsko učinkovite, zadostne in konsistentne stavbe so lep zgled za to, kako prebivalcem in okolici zagotoviti še kakovostnejše življenje, obenem pa so tudi dokaz, da je pri njihovi gradnji oziroma prenovi mogoče doseči tudi prepletenost racionalnega s čutnostjo. Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn sta podelili mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alp Constructive Alps 2017. Strokovna žirija je nagrajence izbrala med več kot 261 prijavljenimi projekti. Namen mednarodne arhitekturne nagrade Constructive Alps/Konstruktivne Alpe je povezati države prek meja in prispevati k uresničevanju Alpske konvencije; obenem je nagrada tudi spodbuda za razmislek, kaj je sploh kakovostno življenje v Alpah. Constructive Alps/Konstruktivne Alpe je sinonim vsealpskega sodelovanja med različnimi ministrstvi, izobraževalnimi in kulturnimi inštitucijami ter nevladnimi organizacijami. Kneževina Lihtenštajn v vlogi pobudnice nagrade pri tem tesno sodeluje s Švico, pomoč članom mednarodne žirije pri ocenjevanju kakovosti objektov, ki se potegujejo za nagrado, zagotavlja Univerza v Lihtenštajnu, potujočo razstavo, ta na ogled postavi okoli 30 podnebju najprijaznejših objektov, pa so zasnovali v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu. (povzeto po: http://www.constructivealps.net/sl/ozadje/)

Slika 2: Projekti v ožjem izbor                                                 vir: http://www.constructivealps.net

Prvo nagrado so prejeli arhitekti iz studia: ARGE Spagolla Zottele Mallin Architekten, A-Bludenz za osnovno šolo in otroški vrtec iz Avstrije. Žirija je ob tem zapisala: » Arhitekti so pri svojem delu upoštevali sleherno načelo trajnosti in virtuozno zaigrali po lokalnih notah. Šola združuje otroke, glasbenike in društva. Lesena konstrukcija stavi na regionalno gradbeno dejavnost in vestno nadaljuje z arhitekturno tradicijo kraja. Energijo črpa iz zemlje. Tako varčuje z viri, spodbuja trajnostno kulturo gradnje in bogati vaško skupnost. Od majhne porabe energije do izvrstnih prostorskih lastnosti … Brand je s to izjemno pridobitvijo postal srečališče v pravem pomenu besede. « (Vir: http://www.constructivealps.net)

Nagrada je bila prvič podeljena v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letu 2011, do sedaj četrtič. Na drugem razpisu (2013) je slovenski projekt Center Rinka iz Solčave prejel 3. nagrado, v tretjem razpisu (2015) pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom, ki je prejela priznanje. V tokratnem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi. (Vir: http://ham.raz.um.si/urnik.php?vid=20190110180021897)

 

 

 

 

* Drugi del bo objavljen v soboto, 26. 1. 2019 ob 8. uri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.