Nina Kolenc: popotovanje – Razmišljanje o košarki in življenju

Piše: Vlasta Črčinovič Krofič

Nina Kolenc: Popotovanje – Razmišljanja o košarki in življenju

Kulturni center Maribor, Frontier, 2013

Spremna beseda – Tatjana-Tanja Cvitko

»Knjigo posvečam vsem, ki ljubijo šport in življenje,« je napisala Nina Kolenc in jo s tem zapisom namenila sleherniku.

Avtorica Nina Kolenc v petih poglavjih, na 39 straneh, prepleta izkušnje svoje športne kariere z razmišljanjem o vplivu športa na borbo za življenje, ki jo je osebno izkusila, ko se je nemočna in negibna zbudila iz kome.

Popotovanje – Razmišljanja o košarki in življenju je razdelila na štiri poglavja, na štiri četrtine košarkarske igre, ki jim sledi zaključek v petem poglavju. Vsebini so na sedmih straneh dodane misli štirih trenerjev in košarkarjev, in to Iva Daneua, Petra Vilfana, Franeta Erčulja in Andreja Stareta. Na dveh straneh je še dodana avtoričina zahvala.

»Košarka je borba, pravila igre se nenehno spreminjajo … to velja za košarko in vsakdanje življenje.«

Nina Kolenc: Popotovanje – Razmišljanja o košarki in življenju
Kulturni center Maribor, zbirka Frontier, 2013

Zapisi v knjigi so namenjeni zahtevnemu, razmišljajočemu bralcu, ki se bo z vsebino identificiral, po sebi kopal in iskal podobnosti s svojimi izkušnjami. Z navedbami avtorice se je moč poistovetiti. Lahko izberemo katerikoli šport, umetnost, študij, vsakdanje delo, torej vse tisto, kjer so potrebni vztrajnost in prilagodljivost. Hoja po trnovi poti, dokler ne prideš do cilja in ne dosežeš uspeha, je podobna.

Na prvi pogled bi bralec pomislil, da je to drobna knjižica, ki jo bo prebral v dobri uri oziroma tisti, ki obvladajo veščine hitrega branja, še prej. A temu ni tako. Avtorica – protagonistka je vsebino razdelila na dvanajst poglavij. K vsakemu je dodala pronicljiva vprašanja, poimenovana Prelomna točka. Ob teh prelomnih točkah se bralec ustavi, o njih razmišlja, jih aplicira na svoje življenje. Avtorica bralca celo poziva: »Vsak človek naj poišče pot do svojega cilja – kako si vi predstavljate cilj?« Torej, analiziraj spremembe, ki so se zgodile v tvojem življenju – podjetju, išči nove, boljše rešitve. To počni neprestano. »Ko si v dolini, si lahko privoščiš napake, ko si na vrhu, si tam le kratek čas in nimaš časa uživati na lovorikah.« Šport, glasba, podjetništvo, družina; to je naše življenje, to je igra – »življenje je oder in mi igralci na njem.«

Ekipni športi so podobni timskemu delu v podjetju in povsem uglašeni s teorijo sistemov; načrtovanje, vodenje, nadzor, motiviranje, koordiniranje, popravljanje.

Knjiga je izvirna, sodobna. Jezik je bogat. Iz njega vejeta avtoričina širina in zrelost. Popotovanje – Razmišljanje o košarki in življenju Nine Kolenc ni le zanimivo branje, temveč pripomoček ali celo učbenik za vse, ki želijo v svoje življenje ali poslovanje vnesti nekaj žlahtnega, ki se zavedajo, da je pot do cilja zavita in posuta s trnjem, z odrekanjem. Kljub temu naj na tej poti vztrajajo, iščejo nove rešitve in ne obupajo. V glavnem naj zberejo moči, znova vstanejo in gredo naprej.

Vlasta Črčinovič Krofič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.