Ivan Sivec: Radovan Gobec / Partizanski pevski zbor: Helidonove uspešnice

Piše: Matej Krajnc

Založba Obzorja/Helidon, 2019

gobec

S podnaslovom Mati Slovenija, tvoji smo sinovi je te dni izšla knjiga o življenju in delu Radovana Gobca. Te dni … povejmo raje, da je bila 10. 4. predstavljena v Viteški dvorani ljubljanskih Križank, na predstavitvi pa se je direktorica Založbe Obzorja Nevenka Richter Peče pogovarjala z avtorjem knjige, Ivanom Sivcem, ki je letos med drugim podpisal tudi knjigo o Mihi Dovžanu. Založba Obzorja Maribor je pri svojem glasbenem založništvu Helidon izdala tudi zgoščenko Partizanskega pevskega zbora, ki ga je (med drugimi) vodil Gobec in na katerem je tudi precej njegovih borbenih in domoljubnih pesmi. Gobčeva borbenost, domoljubnost in na splošno pripadnost narodu (slovenskemu in jugoslovanskemu), ki jo je izkazoval skozi vse življenje, so narekovali tudi že omenjeni podnaslov, za katerega se po besedah avtorja in gospe direktorice Richter Peče ni bilo težko odločiti.

IMG_4014.jpg

Knjiga je nastala v tesnem sodelovanju z družino Gobec, zlasti s sinom Mitjo, napisana pa je v Sivčevem značilnem poljudnem slogu. Bogato fotografsko gradivo, naslovnice Gobčevih notnih izdaj (z njegovimi lastnimi ilustracijami) in številne anekdote knjigo ločijo od “klasičnih” biografij, končno pa imamo na enem mestu zbrano precej obširno gradivo o enem vodilnih slovenskih zborovodij in skladateljev. Velik ljubitelj ljudske pesmi je za svoje skladbe in številne operete izdatno črpal iz ljudskega gradiva, ki pa mu je vedno pustil močan avtorski pečat. Avtor knjige ugotavlja, da je bržčas to tudi eden glavnih vzrokov, da so se njegova dela med ljudstvom prijela in mnoga tudi ponarodela. Gobec je bil eden najvidnejših skladateljev pesmi upora pri nas, kar pomeni, da je avtor številnih partizanskih pesmi, ki pa jih zaradi sodobnih političnih manipulacij ne slišimo več tako pogosto, kot bi se to spodobilo. Zato je izdaja zgoščenke Partizanskega pevskega zbora ob boku knjigi pomembno dejanje, ki ga nadvse pozdravljamo in pesmim želimo tudi vnovično bogato življenje na radijskih valovih.

Pri Festivalu Ljubljana so napovedali, da bodo čez dve leti v rednem programu spet igrali Planinsko rožo, morda Gobčevo najbolj znano opereto, v Križankah ali Cankarjevem domu pa si v bližnji prihodnosti želimo tudi koncerta partizanskih pesmi, ki sodijo med narodovo blago brez kakršnihkoli političnih konotacij in deljenja na to ali ono stran. Radovan Gobec je ustvaril obsežen in pomemben opus; naj bosta knjiga in zgoščenka korak naprej v razumevanju naše zdajšnje in polpretekle zgodovine; kot narod smo, tega ne smeno pozabiti, namreč vstali iz pesmi, ne iz politike.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.