Tantadruj: Vihar

Piše: Matej Krajnc

Akord Records/Kulturni center Maribor, 2019 (CD)

IMG_4279

V prijetnem vzdušju Caffe Antica v stari Ljubljani so Tantadruj danes dopoldne predstavili novo ploščo Vihar. Naslov je dobila po uvodni pesmi Ivana Cankarja Kamor jim veli vihar, poleg Cankarja pa na plošči najdemo poezijo Simona Jenka, Josipa Murna, Janeza Puharja in Prešerna, ki je nekakšen vezni člen albumov zasedbe in tudi rdeča nit, ki pelje skoz njihovo delovanje že tam od srede osemdesetih, ko so začeli igrati v ljubljanskem študentskem naselju, leta 1990 pa za beograjsko založbo kaset in plošč izdali prvenec Tantadruj, danes iskan in cenjen med zbiralci.

Jedro zasedbe še vedno tvori trojica Boštjan Soklič-Aleš Hadalin-Mateja Blaznik, a na zadnjih projektih je zasedba razširjena in pomlajena; multiinštrumentalist Vid Sark je na krovu Sokličeve glasbene druščine že nekaj časa, poleg njega pa je pri nastanku pričujoče plošče sodelovalo še pet gostov: violinist Aleš Koren, tolkalist Andrej Tomazin, mandolinist Bojan Šen, basist Jure Krajnik, ki je ploščo v svojem škofjeloškem studiu tudi posnel, in kot vokalistka Urška Kranjc. Prepoznavni vokali Aleša Hadalina v sozvočju kitar (in glasu) Sokliča in Mateje Blaznik ter gostov, ki vsak zase dodajajo pomembne kamenčke v mozaik glasbene dimenzije, ustvarjajo presunljive zvočne pokrajine, ki pa jih, kot ponavadi, intimno in tudi empirično narekuje poezija. Sokličeve uglasbitve pesmi velikih mojstrov so subtilne in vedno v vlogi besed; poezija že sama po sebi nosi lastno glasbeno dimenzijo in Soklič jo zna udejaniti na način, ki besed nikoli ne prevpije, pač pa še poudari, kar je v njih žlahtnega.

IMG_4274

Zasedba Tantadruj, foto: MK

Kot so na današnji tiskovni konferenci povedali Tantadruj, ne gre za komercialno ploščo, seveda z vidika tega, kar se dandanes vrti na komercialnih radijskih postajah. A v pogovoru o tej, dandanes vselej aktualni temi, smo skupaj z zasedbo prišli do zaključka, da so njihove uglasbitve in izvedbe take, da bi bile s pravo uredniško politiko lahko zanimive tudi za širše radijsko občinstvo, že naveličano instantnih šablon, ki jim jih servirajo mp3jevski roboti. Poezija je, tako se je tudi pokazalo skoz čas, vedno aktualna, in četudi je v mainstreamovskih okoljih večkrat odrinjena na rob, ta obdobja vselej preživi in se izkaže za brezčasno. Uglasbitve Boštjana Sokliča in aranžmaji zasedbe vsekakor, ob brezhibni izvedbi, sodijo v ta brezčas, ali, če se spet vrnemo k Cankarju, “kot začarane stoje” in se nam skušajo približati. Pričujoči projekt je začetek plodnega sodelovanja s Kulturnim centrom Maribor, pomemben del paketa pa je tudi likovna oprema, delo Milana Eriča, zdaj že domala stalnega sodelavca zasedbe. Oblikovanje je delo Jerneja Kajžarja. Tantadruj bodo ploščo predstavljali tudi v živo, na radijske postaje pa je te dni prišel singl Od Janezove Neže, pesem Simona Jenka.

IMG_4276

Zasedba Tantadruj, foto: MK

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.