RITAM POEZIJE NA ŠPANCIRFESTU

piše: Milan Novak

V atriju frančiškanskega samostana v Varaždinu in v organizaciji Društva RITAM MISLI je dne 23. 8. 2019 potekal večer z naslovom RITAM POEZIJE NA ŠPANCIRFESTU. Še en zelo uspešen večer sodelovanja med pesniki, glasbeniki in organizatorji festivalov Špancirfest v Varaždinu in Dnevi PoezijeInVina na Ptuju, vse v varnih rokah in koordinaciji Društva RITAM MISLI.

DSC_8848
Voditeljici programa; levo – Ljubica Ribić, desno – Edita Kutnjak Zlatar

Dnevov Poezije In Vina na Ptuju ni treba posebej predstavljati, zagotovo je v kulturnih krogih dovolj poznan.
Špancirfest pa je festival, ki je prerasel oznako “ulični festival”. Takole o sebi sami zapišejo: “Koncerti, ulični performerji, delavnice, razstave, kreativci, bogata razstavna in prodajna ponudba, gastronomske dobrote in številne druge vsebine v desetih dneh spremenijo čudovito zgodovinsko središče Varaždina v edinstven festivalski oder, ki vsako leto privabi sto tisoč obiskovalcev.”

DSC_8863 1
Zvonko Novosel med branjem prevodov poezije gostov iz festivala Dnevi PoezijeInVina

V petek, 23. avgusta 2019 zvečer, je atrij frančiškanskega samostana odmeval v zvokih glasbe in poezije v različnih jezikih, čustvovanje je bilo edinstveno, toplino vzdušja in nasmeh dobrodošlice v »Mesto, kjer spijo angeli«, so občutili vsi prisotni. RITAM MISLI že četrto leto zapored organizira večer čarobnih zvokov in različnih jezikov. Paleta obarvana s toplimi barvami majhnih univerzumov umetnikov. Prvi dan festivala Špancirfest so v Varaždin prišli pesniki, igralci in glasbeniki iz Litve, Belgije, Slovenije in Hrvaške in sprehajalcem namenili verze, polne čustev. Da je poezija navdih številnim glasbenikom, so jasno dokazali glasbeniki Manč Kovačič (Slovenija), Lav Novosel (Hrvaška) in neizogibni varaždinski mešani pevski zbor KAPELA PAULINA WARASDIN, pod taktirko maestra Zdenka Kušćera, ki so s svojimi nastopi obogatili program.

Manč Kovačič
Manč Kovačič med izvajanjem avtorske “šamanske” glasbe

In zagotovo je glasba navdihnila številne pesnike in spodbudila njihova peresa k ustvarjanju novih besedil. Varaždin so obiskali pesniki, udeleženci ptujskega festivala DNEVI POEZIJE IN VINA, Ramune Brundzaite (Litva) in Maarten Inghels (Belgija), z verzi pa so se jim pridružili še igralec Zvonko Novosel (Hrv) in pesniki: Marjan Pungartnik (Slo), Miroslav Tičar (Slo), Željko Perović (Slo/BiH), Zlatko Kraljić (Slo/Hrv), Ernest Fišer (Hrv), Ružica Juras (Hrv), Majda Fradelić (Hrv), Melita Makovec (Hrv), Slađana Benkus (Hrv), Hana Kunić (Hrv), Nenad Slukić (Hrv), Karlo Žimbrek (Hrv) in Milan Novak (Hrv/Slo).

 

 

Program sta sproščeno vodili Edita Kutnjak Zlatar in Ljubica Ribić, v svoj objektiv pa je trenutke zajel Ivan Grahovec. Vse to ne bi bilo mogoče, če nam tudi letos frančiškani ne bi odprli vrat svojega doma in tako omogočili čarovniji razviti krila občutenj. Brez pomoči gvardijana Ivana Miklenića bi bilo mnogo težje uresničiti še ene sanje.

Lav Novosel
Lav Novosel

DSC_8823 1

Korak za korakom si v Varaždinu tudi poezija tlakuje svojo pot, pušča zapisane besede vtisnjene nekje v stenah starih zgradb. Društvo RITAM MISLI je potrdilo, da ima poezija zagotovo svoj prostor na Špancirfestu. Vse številčnejša publika pa je priča in zagotovilo za trajanje te lepe zgodbe.

DSC_8953

povezava na objavo dogodka v regionalnem listu:

https://www.varazdinske-vijesti.hr/kultura-i-scena/u-atriju-franjevackog-samostana-odrzana-vecer-ritam-poezije-na-spancirfestu-34050/

RITAM MISLI

(po izvirnem zapisu Ljubice Ribić povzel Milan Novak)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.