VILINSKO MESTO

Kot strela z jasnega je udarila novica, da se bodo po stoletjih garanja Miklavž, Božiček in Dedek Mraz upokojili. Nova pokojninska zakonodaja je bila tik pred sprejetjem. Nihče ni verjel pristojnim, ki so zatrjevali, da se razmere ne bodo poslabšale. Slavni možje so izračunali, da sta SPIZ1 in SPIZ2 ugodna, in da se za malico in potne stroške ne bodo več naprezali. Svoje nadaljnje dni bodo preživljali na večnem dopustu, v termah in še druženju ob kavici.
Pravljična bitja: vile, vilinčki, vilinčice so zapolnili tržno nišo. Ustanovili so nepolitično stranko: Vilinsko mesto. Večina volivcev jih je podprla. Prerinili so se v parlament, kjer so godrnjali, ker so poleg zajetnih odpravnin in pokojnin za upokojene tri može morali rezervirati proračunska sredstva za projekte nove stranke. A le-kdo ne bi hotel imeti miru v hiši, mirnih prazničnih dni in naklonjenih volivcev. Ideja sploh ni bila slaba.
Vile, vilinčki in vilinčice so modrovali in iskali nove čarovnije. Vedeli so: današnji otroci so naveličani igrač, zdolgočaseni pred računalniki, telefoni in obilico podobne elektronske krame. Torte, čokolade in bonboni niso priboljški prazničnih dni, temveč vsakdanja razvada, s katero se nadomeščata ljubezen in pozornost. Starši otrok so izčrpani od ubijalskih služb, ki se zavlečejo v pozne popoldneve. Učitelji in vzgojitelji so uničeni od hiperaktivnih malčkov in najstnikov. Nikjer ni več pravega, pristnega veselja.
Kaj storiti? Zaiskrila se je ideja kot drobna svetloba na koncu tunela. Na bližnjem travniku, občinskem zemljišču, postavimo vilinsko mesto. Takšno preprosto, nič bahaško, le z eno smrečico, ki jo bodo otroci krasili z okraski, ki jih bodo izdelali sami.
Tako so sklenili in uresničili zamisel. Ves december so se razdajali otrokom. Z njimi so se šli slepe miši, skrivalnice, lovili so se, skakali čez kolebnico, narisali risanc s sto polji … iskali skrite zaklade … raziskali in poiskali so vse stare igre, za katere ne potrebuješ posebnih rekvizitov … za malico so ponudili črn kruh iz krušne peči, maslo, med in jabolka.

Vlasta Črčinovič Krofič: Vilinsko mesto, akril na platnu, 100 x 70, 2019

***
Ob koncu decembra je agencija Modriana objavila rezultate zadovoljstva udeležencev vilinskega mesta. Le-ti so bili devetindevetdeset odstotno zadovoljni z novim projektom in devetindevetdeset odstotno nezadovoljni, ker se je projekt zaključil s prvim januarjem. Rezultati ankete med izvajalci projekta so prikazali devetindevetdeset odstotno izčrpanost vil, vilinčkov in vilinčic.
Modriana je na podlagi dobljenih rezultatov predlagala ponovno aktiviranje treh starih, izkušenih mož. Če že ne za polni, pa vsaj polovični delovni čas.

Vlasta Črčinovič Krofič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.